:

Vem kan drabbas av bältros?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kan drabbas av bältros?
  2. Hur många procent får bältros?
  3. Hur mycket kostar det att ta Bältrosvaccin?
  4. Hur uppträder bältros?
  5. Vad triggar igång bältros?
  6. Vad kostar Shingrix vaccin?
  7. Varför gör bältros så ont?

Vem kan drabbas av bältros?

Minst var femte människa får bältros någon gång i livet. Sjukdomen är vanligast bland de över 50 men alla som har haft vattkoppor kan drabbas. Sjukdomen ger vanligen smärta och utslag i form av blåsor.

Hur många procent får bältros?

Det är ovanligt att insjukna i bältros flera gånger, men det händer för 1–3 procent av befolkningen.

Hur mycket kostar det att ta Bältrosvaccin?

Vaccinet är kliniskt bevisat att ha effekt när det gäller att minska risken för att drabbas av bältros. Kostnaden för vaccination med detta vaccin ligger på 1 520 kronor. Vaccinet är ett levande vaccin och därför ges det inte till de med lågt immunförsvar.

Hur uppträder bältros?

Hudrodnad med små blåsor som bildar ett bälte på ena kroppshalvan (se Bild 1 och 2). Oftast sitter blåsorna på bålen, men bältros kan drabba alla delar av kroppen, även ögonen (zoster ophtalmicus). Inkubationstid kan inte anges då det är kroppens 'eget' latenta vattkoppsvirus som aktiverats och ger besvär.

Vad triggar igång bältros?

Bältros orsakas av samma virus som vattkoppor. När du har haft vattkoppor stannar viruset kvar i din kropp för resten av livet. Viruset kan bli aktivt igen och då får du bältros. En orsak kan vara om du har nedsatt immunförsvar, men de allra flesta som får bältros är fullt friska i övrigt.

Vad kostar Shingrix vaccin?

Vaccinet är kliniskt bevisat att ha effekt när det gäller att minska risken för att drabbas av bältros. Kostnaden för vaccination med detta vaccin ligger på 1 520 kronor.

Varför gör bältros så ont?

Bältros är en virusinfektion som ger hudutslag och blåsor som gör ont. Infektionen orsakas av samma virus som ger vattkoppor, och det är bara personer som tidigare i livet haft vattkoppor som kan få bältros. Det är vanligt att utslagen sitter på ena sidan av överkroppen.