:

Hur mycket är elfenben värt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket är elfenben värt?
 2. Är elfenben lagligt i Sverige?
 3. Hur mycket kostar en Elefantbete?
 4. Hur kan man se om det är elfenben?
 5. När får man sälja elfenben?
 6. När blev elfenben olagligt?
 7. Vad gör man med Elefantbetar?
 8. Vad gör man av elefantbetar?
 9. Hur får man CITES-intyg?
 10. Vilka länder köper elfenben?
 11. Vad gör elefanter med snabeln?
 12. Hur sörjer elefanter?
 13. Hur får man CITES intyg?
 14. Har alla elefanter betar?

Hur mycket är elfenben värt?

En tjuvjägare i Selous får cirka 500 kronor per kilo elfenben, i Dar es Salaams hamn som är en av Afrikas största utförselportar av elfenben har värdet ökat till 3000 kronor/kilo och när en bete sedan når Sydostasien betingar den ett värde på runt 9 000 kronor/kilo*.

Är elfenben lagligt i Sverige?

Inte förbjudet att äga lagligt elfenben Det finns inget förbud mot att äga föremål av elfenben som man har kommit över på lagligt sätt, till exempel genom arv. Det som är förbjudet är att använda elfenben i kommersiella aktiviteter, om man inte har CITES-intyg.

Hur mycket kostar en Elefantbete?

En armenisk samlare betalade närmare 69.000 euro för två betar från en elefant som sköts i Centralafrikanska republiken på 1960-talet. Totalt såldes 47 elefantbetar, som vägde 600 kilo, för totalt 525.000 euro motsvarande 4,7 miljoner kronor.

Hur kan man se om det är elfenben?

Värm en synål tills den är riktigt het. Stick sedan in den i materialet. Om det är ben går inte nålen in eftersom det är så hårt. Du kan också titta på strukturen, elfenben ser ut som ett gammalt avsågat träd med årsringar och sprickor.

När får man sälja elfenben?

Från och med den 6 juli kan elfenben enbart säljas om det är över 100 år gammalt eller om elfenbenet ingår som en del av ett föremål – så som en detalj på ett vapen eller ett musikinstrument. Att sälja föremål till utlandet blir enbart tillåtet om det är antikt.

När blev elfenben olagligt?

Elfenben bearbetat före den Eftersom elefanterna jagades av tjuvjägare som var ute efter deras betar var de nära att dö ut. 1989 förbjöds därför handeln med elfenben i hela världen.

Vad gör man med Elefantbetar?

Snidat elfenben Som bearbetat elfenben räknas exempelvis smycken, inredningsföremål och hela snidade elefantbetar. För bearbetat elfenben finns möjlighet att ansöka om undantag från förbudet, ett så kallat CITES-intyg. Den som ansöker måste kunna dokumentera att denne har kommit över föremålet på ett lagligt sätt.

Vad gör man av elefantbetar?

Betarna beräknas vara värda cirka 80 miljoner kronor. I Kina är elefantbetar mycket efterfrågade. De används i traditionell medicin och för utsmyckning. Kina har beslutat att införa handelsförbud under 2017, men det försvåras av närheten till Hongkong där försäljningen fortfarande är tillåten.

Hur får man CITES-intyg?

Innan du gör ansökan

 • Läs om vad som gäller för CITES-intyg under Mer om CITES. ...
 • Ha tillgång till ditt BankID. ...
 • Ha tillgång till bilder och andra bilagor elektroniskt eftersom du kommer att behöva ladda upp dem i e-tjänsten.
 • Ansökningsavgiften är 350 kronor.

Vilka länder köper elfenben?

Den inhemska handeln i Kina har också minskat under 2019, däremot har köp av elfenben utanför landet ökat sedan 2018. De länder som kineserna allt oftare köper elfenben ifrån är Thailand, Hong Kong och Kambodja. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden WWF.

Vad gör elefanter med snabeln?

Elefantens smarta snabel går att använda till mycket – plocka upp mat, bära grejer och som dusch! När elefanten ska dricka suger den upp vatten i snabeln och sprutar in i munnen. Snabeln har bildats av att överläppen och nosen vuxit samman en gång under elefanternas utveckling!

Hur sörjer elefanter?

Familjelivet påminner mycket om människans. Omsorg om skadade och sjuka kommer till uttryck genom såväl smekningar med snabeln som olika läten, rörelser och miner. Elefanten sörjer döda eller skadade familjemedlemmar och de kan även begrava sina döda med jord och kvistar.

Hur får man CITES intyg?

Innan du gör ansökan

 • Läs om vad som gäller för CITES-intyg under Mer om CITES. ...
 • Ha tillgång till ditt BankID. ...
 • Ha tillgång till bilder och andra bilagor elektroniskt eftersom du kommer att behöva ladda upp dem i e-tjänsten.
 • Ansökningsavgiften är 350 kronor.

Har alla elefanter betar?

Tidigare utvecklade 2-6 procent av honelefanterna inga betar alls. I Addo Elephant National Park i Sydafrika har nu 98 procent av honorna inga betar. Honor utan betar är mer sannolika att föda ungar som inte heller utvecklar betar.