:

Vad är en mjukdelsskador?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en mjukdelsskador?
 2. Hur känns ledbandsskada i knät?
 3. Kan inte räta ut mitt knä?
 4. Hur känns trasig menisk?
 5. Vilka är symtomen på en ledbandsskada?
 6. Hur lång tid tar det att läka ett ledband?
 7. Hur känns ett överbelastat knä?
 8. Hur känns det när menisken är skadad?
 9. Hur lång tid tar det för en skadad menisk att läka?

Vad är en mjukdelsskador?

De flesta idrottsskador är vad vi kallar mjukdelsskador, vilket betyder vävnadsskador som uppstår i muskler, senor och ligament. Skador kan uppkomma akut, eller via en lång tids överansträngning. En skada uppstår när belastningen är större än vad en given struktur tål.

Hur känns ledbandsskada i knät?

När en skada uppstår genom att du har utsatt knät för exempelvis en vridning så upplever man en stark smärta på insidan av knät. Konstigt nog så brukar det göra mindre ont om ledbanden går av helt än om det bara har delvis slitits av. Efter en skada i knät uppstår oftast en större eller mindre svullnad.

Kan inte räta ut mitt knä?

Menisk- och korsbandsskador En skada på någon av knäts två menisker leder ofta till besvär med smärta när man går, springer eller vid vridningar. Om en bit av en trasig menisk lägger sig i vägen kan knäet låsa sig och det kan även vara omöjligt att räta ut eller böja knäet.

Hur känns trasig menisk?

Det här är symtom på att du har skadat menisken: Knät låser sig, alltså fastnar i ett läge som inte går att ändra. Knät gör ont när du sitter på huk eller vrider det. Knät svullnar.

Vilka är symtomen på en ledbandsskada?

Symtom vid ledbandsskada i knät

 • Smärta vid det skadade ledbandet, på knäts in- eller utsida.
 • Knät känns instabilt.
 • Knät svullnar.
 • Svårt att gå.

Hur lång tid tar det att läka ett ledband?

Oavsett svårighetsgrad av ligamentskadan kan läkningsförloppet bli utdraget. Det är inte ovanligt att det tarlång tid som upp till ett år att återfå optimal rörlighet i en skadad tumme. Smärta och svullnad kan kvarstå en lång tid efteråt och leden kan upplevas tjockare och svullen.

Hur känns ett överbelastat knä?

Vid akut skada av en vävnad inne i knät kan symtomen bli dramatiska med både påtaglig smärta och svullnad. Smärta och stelhet i knät som kommer utan trauma (olycka) beror vanligtvis på att knät blivit överbelastat och svullnat upp.

Hur känns det när menisken är skadad?

Det här är symtom på att du har skadat menisken: Knät låser sig, alltså fastnar i ett läge som inte går att ändra. Knät gör ont när du sitter på huk eller vrider det. Knät svullnar.

Hur lång tid tar det för en skadad menisk att läka?

Eftersom många meniskskador läker av sig själv kan man få vänta ett par veckor för att se om besvären försvinner om läkaren misstänker att du fått en skadamenisken.