:

Hur stor ska en Vardagsrumsmatta vara?

Innehållsförteckning:

 1. Hur stor ska en Vardagsrumsmatta vara?
 2. Hur vet man om en matta är handknuten?
 3. Vad kostar en handknuten matta?
 4. Vad är en Ziegler matta?
 5. Vad ska man tänka på när man köper matta?
 6. Hur stor ska en rund matta vara?
 7. Hur vet man att det är en äkta matta?
 8. Hur värderar man en persisk matta?
 9. Vad kostar det att kemtvätta en äkta matta?
 10. Vad ska man ha för matta under köksbordet?
 11. Hur får man mattan fluffig igen?
 12. När ska man ha rund matta?
 13. Hur mäter man en rund matta?
 14. Vad kallas orientalisk matta?
 15. Hur värdera matta?

Hur stor ska en Vardagsrumsmatta vara?

Vardagsrum. Om mattan ska placeras under en soffgrupp, så skall den vara minst 40 cm längre än soffan. Helst bör soffans alla ben stå på mattan, gärna 40 cm in från kanten. Om soffgruppen är placerad mitt i rummet, blir det snyggare om alla sittmöbler och bord står på själva mattan.

Hur vet man om en matta är handknuten?

handknutna mattor är fransarna en del av mattan (varpen), medan de på maskingjorda mattor sys på i efterhand på mattans kortsidor. Färgerna är klarare och mer naturliga på en handknuten matta jämfört med en maskintillverkad. Materialet; de flesta äkta mattor är gjorda i ull.

Vad kostar en handknuten matta?

Vad är det som gör att en handknuten orientalisk matta kan kosta 2.000 kronor medan en annan snarlik kostar 20.000 kronor eller mer? Det som ligger som bas för priset på en matta är en mängd olika faktorer som vi räknar upp nedan.

Vad är en Ziegler matta?

Zieglermattor baseras på de klassiska persiska mattorna. För att ge dem ett antikt utseende, bleks mattorna i solen och gnids med stenar för att torka luggen något. Mattorna är handknutna enligt gammal tradition.

Vad ska man tänka på när man köper matta?

Den troligtvis viktigaste aspekten när man väljer matta är vilket material. Att tänka på hur mattan kommer utsättas för vilket typ av slitage är en viktig sak att ta hänsyn till. Det är också viktigt att tänka på hur mycket folk kommer röra sig över mattan, vilket typ av rum och vilken känsla man vill skapa.

Hur stor ska en rund matta vara?

En tumregel många inredare använder är ”samma form på mattan som på bordsskivan – fast större”. Väljer man en rund matta bör man ta till 60-70 cm extra bredd runtom hela bordsskivan för att stolarna ska få plats även när de är utdragna.

Hur vet man att det är en äkta matta?

Fransarna är en förlängning av varptrådarna som utgör mattans skelett, men ditsydda i efterhand på en maskintillverkad matta. Säkraste sättet att avgöra om mattan är äkta är att titta djupt ner i luggen genom att kraftigt vika mattan eller böja undan luggen. Längst ner i luggbotten ser man själva knuten.

Hur värderar man en persisk matta?

Grunden för priset av en persisk matta är ett antal olika faktorer såsom den konstnärliga kvaliteten och arbetet hantverkare har nedlagt....Värderingsintyget innehåller:

 1. Värderingspris.
 2. Ålder.
 3. Tillverknings ort.
 4. Lugg, varp, mönster och färg.
 5. Befintlig skick.
 6. Beskrivning av mattan.
 7. Knuttäthet.

Vad kostar det att kemtvätta en äkta matta?

Hos en vanlig kemtvätt varierar priset på mattvätt beroende på mattans material. Hos oss är priset på mattvätt i hemmet lägre än vad de flesta tror. Kostnaden varierar mellan 79kr-139kr/m².

Vad ska man ha för matta under köksbordet?

Mattor som placeras under köksbord ska vara så stora att du kan dra ut köksstolarna. Lägg till cirka 50 cm matta runt bordet, det brukar räcka. Fundera på hur och var mattan ska användas. I vardagsrum och sovrum vill vi ofta ha en finare matta som är mjuk att gå på, som exempelvis en ull- eller ryamatta.

Hur får man mattan fluffig igen?

Om du ska dammsuga mattan kan du först placera ett luftigt tyg över mattan. Till exempel ett örngott eller ett lakan. Sedan använder du dammsugaren direkt på lakanet och på så sätt suger du upp smuts genom tyget. Mattan blir fluffigare med den här metoden utan att den tar skada av dammsugningen.

När ska man ha rund matta?

Runda mattor är speciellt bra för den som har mindre boendeyta, i en lägenhet till exempel. De är lätta att hitta en plats för och känns aldrig malplacerade trots ett trångt utrymme. En mönstrad rund matta drar åt sig blickar och blir som en kontaktpunkt i rummet.

Hur mäter man en rund matta?

Måtten är ungefärliga, det bästa sättet att få rätt mattstorlek är att själv mäta med måttband för att få en uppfattning om storleken. Tänk på att mattan bör vara minst lika bred som soffan och ligga ca 20 cm in under soffan för att skapa en sammanhängande känsla.

Vad kallas orientalisk matta?

Persisk matta är en handknuten matta med ursprung i Persien (Iran och delvis angränsande länder), ibland även andra mattor i samma stil. Persien är troligen de orientaliska mattornas ursprungsland.

Hur värdera matta?

Du får din matta värderad inklusive ett värderingsintyg som intyger om att mattan har värderats ett uppskattat pris....Värderingsintyget innehåller:

 1. Värderingspris.
 2. Ålder.
 3. Tillverknings ort.
 4. Lugg, varp, mönster och färg.
 5. Befintlig skick.
 6. Beskrivning av mattan.
 7. Knuttäthet.