:

Vilka är de 11 kungliga slotten?

Innehållsförteckning:

 1. Vilka är de 11 kungliga slotten?
 2. Vem uppförde Drottningholms slott?
 3. Vilka är de 10 kungliga slotten?
 4. Var låg slottet Tre Kronor?
 5. Hur många slott äger kungen?
 6. Hur många slott?
 7. Vem bor på Drottningholm?
 8. Vem grundade Drottningholm?
 9. Hur många slott har kungen?
 10. Vem var kung när Tre Kronor brann?
 11. Hur började slottet Tre Kronor brinna?
 12. Vem bor på Rosendals slott?
 13. Har kungen egna pengar?
 14. Vilket är Sveriges nordligaste slott?

Vilka är de 11 kungliga slotten?

Klicka på respektive besöksmål för att se öppettider och köpa biljetter.

 • Kungliga slottet Öppet idag 10.00-17.00. ...
 • Drottningholms slott Öppet idag 10.00-17.00. ...
 • Gripsholms slott Öppet idag 10.00-16.00. ...
 • Hovstallet. ...
 • Kina slott Öppet idag 11.00-17.00. ...
 • Ulriksdals slott.

Vem uppförde Drottningholms slott?

Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Flera kungligheter har sedan dess satt sin prägel på slottet. Kungafamiljen flyttade in på Drottningholms slott 1981. Idag är slottet Kungaparets permanenta bostad.

Vilka är de 10 kungliga slotten?

Kungliga slott och residens

 • Kungl. slottet.
 • Drottningholms slott.
 • Gripsholms slott.
 • Kina slott.
 • Ulriksdals slott.
 • Rosersbergs slott.
 • Strömsholms slott.
 • Tullgarns slott.

Var låg slottet Tre Kronor?

Slottet och Storkyrkan från söder 1535 på Vädersolstavlan. Tre kronor var Stockholms kungaborg och bestod av en rad byggnader som hade medeltida ursprung. Namnet Tre kronor fick borgen genom de kronor som Johan III lät placera på toppen av ett av tornen.

Hur många slott äger kungen?

De kungliga slotten i Sverige brukar avse de elva slott i svenska statens ägo som sedan början av 1800-talet innefattas av den kungliga dispositionsrätten.

Hur många slott?

Det finns många vackra slott i Sverige, för att vara exakt finns det runt 160 stycken som är väl bevarade.

Vem bor på Drottningholm?

Drottningholms slott började byggas 1662 efter att det första slottet förstörts av en brand. Det var drottning Hedvig Eleonora som beställde slottet med Nicodemus Tessin den äldre som arkitekt. Idag bor vårt kungapar Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Drottningholms slott.

Vem grundade Drottningholm?

Namnet Drottningholm uppkom under sent 1500–tal då Johan III lät uppföra den första slottsbyggnaden för sin gemål drottning Katarina Jagellonika. 1500–talsslottet brann ned till grunden den 30 december 1661. Tidigare detta år hade slottet inköpts av riksänkedrottning Hedvig Eleonora.

Hur många slott har kungen?

De kungliga slotten i Sverige brukar avse de elva slott i svenska statens ägo som sedan början av 1800-talet innefattas av den kungliga dispositionsrätten.

Vem var kung när Tre Kronor brann?

Slottet var byggt i sten, men taket i koppar, som leder värme, satte eld på bjälklaget av trä och branden kunde snabbt sprida sig. När branden startade låg Karl XI, som avlidit månaden innan, lik på slottet.

Hur började slottet Tre Kronor brinna?

Utredningen kom fram till att elden hade börjat på slottets vind, ovanför den stora rikssalen där kungens tron brukade stå. Ingen vet riktigt hur elden bröt ut men historiker tror att skorstenarna kan ha varit otäta. I så fall kan en gnista ha flugit ut och hamnat på den torra och dammiga vinden och startat eldsvådan.

Vem bor på Rosendals slott?

Rosendals slott ligger på Djurgården i Stockholm. Byggnaden var från början ett boställe för djurvaktare och på platsen fanns förr en mindre byggnad....Rosendal.

Plats:Djurgården, Stockholm
Grundat: av Karl XIV Johan
Arkitekt:Fredrik Blom
Arkitektur:Empir
Rum:cirka 17

Har kungen egna pengar?

Text. Det svenska kungahuset får närmare 150 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar årligen. Hälften av det går grovt räknat till driften av slotten och resten till vad som kallas det kungliga apanaget, alltså i fjol cirka 74 miljoner kronor.

Vilket är Sveriges nordligaste slott?

Gävle var länge Norrlands enda stad och omtalas första gången som stad år 1413. På 1400-talet fanns det ett residens för fogden, en kungsgård. Denna kungsgård låg på det ställe där Johan III år 1583 började uppföra Gävle slott, vilket dessutom kom att bli det nordligast belägna Vasaslottet.