:

Vad är giltig legitimation i Sverige?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är giltig legitimation i Sverige?
  2. Vem kan identifiera mig?
  3. När ID-kortet gått ut?
  4. Kan man identifiera sig med BankID?
  5. Får polisen be om legitimation?
  6. Kan man åka till Tyskland med bara körkort?
  7. Kan man identifiera sig med BankID på apoteket?
  8. Kan man legitimera sig med BankID på PostNord?

Vad är giltig legitimation i Sverige?

Svenskt nationellt ID-kort. Svenskt körkort. Svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av till exempel en bank, ett företag eller en myndighet. Svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet.

Vem kan identifiera mig?

Om du saknar legitimation kan någon av nedanstående personer följa med till passexpeditionen och intyga din identitet, om personen kan visa upp giltig legitimation: Make, maka, registrerad partner eller sambo enligt 1 § första stycket i sambolagen (2003:376) Förälder. Mor- eller farförälder.

När ID-kortet gått ut?

Om du har ett giltigt pass eller nationellt id-kort, ska du ta med det när du ansöker om ett nytt. Om du har behov av det under handläggningstiden måste du ta med det när du hämtar ut det nya. Du behöver ha med dig giltig svensk id-handling till passexpeditionen.

Kan man identifiera sig med BankID?

Ditt BankID kan likställas med ett pass eller annan legitimation, och du kan både identifiera dig och skriva under avtal med det. Därför är det också viktigt att BankID är riktigt säkert, så att ingen annan kan ta din identitet och till exempel skriva under avtal eller ta lån i ditt namn.

Får polisen be om legitimation?

Enligt PL 14 ska särskild anledning föreligga för polisen att anta att du är efterspanad eller efterlyst och med stöd av lag skall berövas friheten vid anträffandet, för att du ska vara tvungen att identifiera dig. Vägrar du i sådana fall att visa id kan polisen omhänderta dig för identifiering.

Kan man åka till Tyskland med bara körkort?

Därför är det viktigt att resenärer medför giltiga resehandlingar (pass eller nationellt ID-kort) vid resa till Tyskland. Provisoriskt pass, även i A4-format, godtas för resa till Tyskland. Observera att körkort eller annat ID-kort (från bank eller Skatteverket) inte gäller som resehandling.

Kan man identifiera sig med BankID på apoteket?

BankID är en elektronisk legitimation som används på Internet för identifiering och som motsvarar ett ID-kort eller körkort. För att logga in som klubbmedlem eller beställa läkemedel på recept i Apotek Hjärtats app eller på apotekhjärtat.se krävs antingen Mobilt BankID eller BankID installerat på enheten du använder.

Kan man legitimera sig med BankID på PostNord?

Lösningen, som är en funktion i PostNords app, gör att mottagaren kan identifiera sig med hjälp av Mobilt BankID. När det är gjort räcker det med att visa den digitala avin i appen för att hämta ut paketet. Mottagaren kan själv använda avin eller skicka den vidare till en bekant som då kan hämta ut paketet.