:

Hur mycket kostar trängselskatt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kostar trängselskatt?
 2. Hur ofta betalar man trängselskatt?
 3. Vilka dagar betalar man trängselskatt?
 4. Hur fungerar tullarna i Stockholm?
 5. Vad går trängselskatten till?
 6. Var är tullarna i Stockholm?
 7. Kan man se hur mycket trängselskatt?
 8. Hur debiteras trängselskatt?
 9. Är det trängselskatt på helger?
 10. Vilka tider är det trängselskatt i Stockholm?
 11. Hur registreras trängselskatt?
 12. Vart går pengarna från trängselskatten?
 13. Vad är avsikten med trängselskatt?
 14. Varför heter det trängselskatt?
 15. Var är innanför tullarna?

Hur mycket kostar trängselskatt?

Nu är det högsäsong Den 1 mars började trängselskattens högsäsong. Lågsäsong börjar igen den 24 juni. Det högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Högsäsong är perioden 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november.

Hur ofta betalar man trängselskatt?

Trängselskatt kan betalas via bankgiro på bank, via Internetbank eller med bankernas kuverttjänster. Varje månad får du en avi från Transportstyrelsen med föregående kalendermånads passager och belopp (skattebeslut) att betala. Varje månads skattebeslut ska betalas var för sig.

Vilka dagar betalar man trängselskatt?

Trängselskatt tas ut måndag till fredag, mellan kl 06.00 och 18.29. Det tas inte ut trängselskatt under lördagar, söndagar och helgdagar. Dagen före en helgdag tas det inte ut trängselskatt, förutom för dessa fem dagar: dag före långfredagen.

Hur fungerar tullarna i Stockholm?

Kör du in eller ut ur Stockholms innerstad mellan klockan 06.30 och 18.29 ska du betala trängselskatt. Detta gäller även för Essingeleden. Fordonet registreras automatiskt vid så kallade betalstationer. Stockholm: Det kostar 11, 15, 25 eller 35 kronor per passage, beroende på tidpunkt.

Vad går trängselskatten till?

Syftet med trängselskatt är att minska trängseln, förbättra miljön och bidra till att finansiera infrastruktursatsningar. Trängselskatt tas ut enligt lagen om trängselskatt. Lagen anger betalstationers placering, storlek på trängselskatt och när trängselskatt ska tas ut.

Var är tullarna i Stockholm?

Begreppet Staden inom tullarna brukar då avse tullarna som de låg i slutet av denna period. Till stadsdelarna inom tullarna brukar räknas Gamla stan, Kungsholmen, Långholmen, Norrmalm, Riddarholmen, Skeppsholmen, Södermalm, Vasastaden, Östermalm samt Djurgårdsstaden på Djurgården.

Kan man se hur mycket trängselskatt?

Du kan på egen hand logga in och se dina skattebeslut i vår e-tjänst för trängselskatt. Det är även möjligt att kontakta vår kundtjänst på telefon: 0771-29 29 29 (öppet vardagar kl. 9:00-16:00) eller använda vårat kontaktformulär.

Hur debiteras trängselskatt?

autogiro. e-avi (e-faktura) bankgiro (via det inbetalningskort vi skickar ut) digital brevlåda (erbjuder din brevlådeoperatör en betallösning kan du betala i din digitala brevlåda)

Är det trängselskatt på helger?

Utöver lördag och söndag samt juli månad, så är följande dagar befriade från trängselskatt under 2022: 5-6 januari. 14-15 april.

Vilka tider är det trängselskatt i Stockholm?

För både innerstaden och Essingeleden gäller att trängselskatt tas ut för svensk- och utlandsregistrerade fordon, måndag till fredag mellan 06.00 och 18.29. Beloppen för att åka in och ut ur trängselskattezonen i Stockholm är 11, 15, 20, 30 och 45 kronor beroende på vilken tid du passerar.

Hur registreras trängselskatt?

I slutet av varje månad skickar vi ut beslutet (med inbetalningskort) till dig som fordonsägare. På beslutet framgår det sammanlagda debiterade beloppet för föregående kalendermånad och antalet passager. Skatten ska finnas på Transportstyrelsens konto för trängselskatt senast det datum som anges på avin.

Vart går pengarna från trängselskatten?

Varje gång du åker genom en betalstation blir det ”katsching” för bygget av Förbifarten och nya t-banan till Barkarby och Nacka. Men efter den senaste höjningen går dina slantar också till Spårväg syd, t-banan mellan Älvsjö och Fridhemsplan samt Roslagsbanans utbyggnad.

Vad är avsikten med trängselskatt?

I Sverige används idag systemet med trängselskatt i Stockholm och Göteborg. Trängselskatten syftar till att minska trängseln och omfattar både svensk- och utlandsregistrerade fordon.

Varför heter det trängselskatt?

Tidigare var det mer som en vägavgift, då avgiften var samma dygnet runt, och syftade till att få pengar till vägbyggen. Numer är avgiften i dessa städer utformad mer som en trängselskatt, med en betydligt högre avgift i rusningstiden än utanför.

Var är innanför tullarna?

Begreppet Staden inom tullarna brukar då avse tullarna som de låg i slutet av denna period. Till stadsdelarna inom tullarna brukar räknas Gamla stan, Kungsholmen, Långholmen, Norrmalm, Riddarholmen, Skeppsholmen, Södermalm, Vasastaden, Östermalm samt Djurgårdsstaden på Djurgården.