:

Vad kostar bandat plåttak?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostar bandat plåttak?
 2. Hur mycket väger en takplåt?
 3. Hur många år håller ett plåttak?
 4. Vad kostar plåt per kvm?
 5. Vad är Bandtäckt plåt?
 6. Vad väger 1 kvm plåt?
 7. När ska man byta plåttak?
 8. Hur lägger man ett falsat plåttak?
 9. Hur länge håller bandtäckning?
 10. Vad väger en stålplåt?
 11. Vad väger stål per m3?
 12. Vilken takbeläggning är billigast?

Vad kostar bandat plåttak?

Prisexempel

MaterialPris / kvadratmeter
Tegel1 kronor
Betong1 kronor
Plåt kronor
Brandtäckt plåt2 kronor

Hur mycket väger en takplåt?

Plåttak har många fördelar gentemot tegel. Plåttaket väger mindre och är underhållsfritt. Takplåt väger cirka 5 kilo/kvadratmeter.

Hur många år håller ett plåttak?

Plåttak: Plåttaket håller också det vanligen under en längre period. Ett tak som är beklätt med plåt kan hålla i runt 50 år om man ser över taket och sköter om det på rätt sätt.

Vad kostar plåt per kvm?

Vilken plåt du ska välja beror till stor del på vilken plåt du har innan och dessutom vilken budget du har för ditt plåttak. Priset för ett enklare plåttak börjar kring 800 kronor upp till 1 500 kronor per kvadratmeter och stiger sedan upp mot flera tusen kronor för mer exklusiva plåttak.

Vad är Bandtäckt plåt?

En del i det estetiska uttrycket. I händerna på duktiga plåtslagare blir Plannja Planplåt ett vackert skiv- eller bandtäckt tak på byggnader där materialets stora flexibilitet, höga kvalitet och vackra utseende sätts i främsta rummet. Band- och skivtäckta tak och fasader är inte längre bara en traditionell företeelse.

Vad väger 1 kvm plåt?

Vikttabell

TjocklekVikt kg/kvm
0,71,9
0,92,4
1,02,7
1,54,1

När ska man byta plåttak?

Branschriktlinjer brukar vara att tegelpannor och tegeltak har en ungefärlig livslängd på ungefär 30 år, men ett tegeltak som sköts om väl kan hålla 100 år. Allt beror på var huset ligger, klimatet och hur utsatt taket är för sol, vind samt för träd och grenar som faller. Livslängden på plåttak är ca 35 år.

Hur lägger man ett falsat plåttak?

När man lägger ett plåttak börjar man med att spika fast ett så kallat språngbleck som skall sticka ut omkring 8 cm från takfoten. Runt språngblecket viker man sedan en fotplåt som spikas i överkant. Ovanpå fotplåten lägger man vanligen en plåt som är uppvikt i nederkanten så att en fotränna för takavvattning bildas.

Hur länge håller bandtäckning?

Livslängd för ett tak med bandtäckning: ca 100 år, men måste målas om efter 30 år och sedan med 10-årsintervall. Tak med pannplåt ”plegel”: ca 50 år.

Vad väger en stålplåt?

Varmvalsad plåt 240Z/S235 JR

TjocklekDimensionVikt/st
8 mm20128
25200
30288
10 mm20160

Vad väger stål per m3?

Materialens densitet Det är lätt att föreställa sig att trä är det lättaste stommaterialet eftersom limträ inomhus har en densitet på ungefär 430 kg/m3, att jämföra med stål som har en densitet som är drygt 18 gånger högre, nämligen 7850 kg/m3.

Vilken takbeläggning är billigast?

Papptak och plåttak hör båda två till den billigaste typen av tak man kan lägga. Materialkostnaden för plåt ligger ungefär mellan 70-150 kronor per kvadratmeter, och för papp är priset ungefär 50-100 kronor per kvadratmeter.