:

Vad kostar det att lägga takpannor?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostar det att lägga takpannor?
 2. Hur lägger man ett nytt tak?
 3. Hur lägger man tegelpannor?
 4. Hur sitter takpannor fast?
 5. Vad kostar det att lägga om Betongpannor?
 6. Kan man lägga tak själv?
 7. Hur fäster man Nockbrädan?
 8. Hur gör man en ränndal?
 9. Hur delar man en tegelpanna?
 10. Vilka takpannor ska normalt fästas?
 11. Hur mycket ska Vindskivan sticka upp?
 12. Hur länge håller takpannor i betong?

Vad kostar det att lägga takpannor?

När det gäller läggning av nytt tak med takpannor ser vi att genomsnittspriset ligger omkring 1.600 kronor per kvadratmeter, inklusive moms. Samtliga material- och arbetskostnader för takomläggningen ingår i snittpriset.

Hur lägger man ett nytt tak?

LÄGGA TAK

 1. Råspont stabiliserar hela taket. På takstolarna läggs underlagstaket som består av råspont som spikas i takstolarna. ...
 2. Dags att täcka med underlag. ...
 3. Sedan ska takläkten läggas. ...
 4. Nu är det taktäckning. ...
 5. Avsluta med vindskivor och vattbrädor. ...
 6. Hängrännor och stuprör är pricken över i:et. ...
 7. Underhåll.

Hur lägger man tegelpannor?

När man lägger tegelpannor börjar man alltid i nedre högra hörnet och arbetar sig diagonalt upp mot det övre vänstra hörnet. Annars är det svårt att få stenarnas att överlappa rätt. Pannorna passar i varandra ungefär som legobitar. Varje tegelpanna ska samtidigt överlappa pannan nedanför och den till höger.

Hur sitter takpannor fast?

För att takpannorna ska ligga stadigt fordras att en del pannor kramlas det vill säga spikas med takpannekrok. Grundregeln är att de två pannraderna närmast nock, takfot och gavlar ska kramlas. Dessutom ska pannorna två rader omkring skorsten och dylikt fästas på samma sätt.

Vad kostar det att lägga om Betongpannor?

Materialkostnad för att lägga betongpannor Cirkapris för själva betongpannorna är allt mellan 50 kr/kvadratmeter upp till drygt 100 kr/kvadratmeter. De stora byggvaruhusen har ofta lite billigare varianter medan mer nischade återförsäljare vanligtvis kan erbjuda mer exklusiva pannor som då också ligger högre i pris.

Kan man lägga tak själv?

Den som är van att bygga klarar i regel av att själv lägga om sitt tak. Men det är arbetsintensivt så det är bra att vara flera som kan ta i. En god planering underlättar och spar tid och pengar. De flesta fabrikat av takpannor har utförliga lägganvisningar som man bör följa.

Hur fäster man Nockbrädan?

Montera nock Montera den översta bärläkten vid taknocken. Placeringen av den övre bärläkten i förhållande till nockbrädan påverkas av takets lutning. Rekommenderat avstånd mellan läktens överkant och nockens mittlinje finns i tabell Lägga Pannor. Nockbrädans tjocklek bör vara minst 38 mm.

Hur gör man en ränndal?

Längs ränndal läggs en remsa byggpapp YEP 2500 och ett underbeslag av plåt samt ytterligare en våd byggpapp. På denna monteras vinkelränna av plåt varefter takets byggpapp kan dras fram över vinkelrännan. Vinkelrännan bör gå upp längs takfallen till cirka 150 mm vertikal höjd ovanför avslutning av takets byggpapp.

Hur delar man en tegelpanna?

För att kapa takpannor behöver du:

 1. Vinkelslip med kapskiva för sten.
 2. Skyddsglasögon, hörselskydd, ansiktsmask och arbetshandskar.
 3. Kapa inte takpannan på taket. ...
 4. Märk takpannan med en märkpenna vart du ska kapa takpannan.
 5. Lägg takpannan stadigt, spänn gärna fast takpannan på arbetsbockar innan du börjar kapa pannan.

Vilka takpannor ska normalt fästas?

De båda yttre pannraderna runt hela taket samt pannor kring genomföringar, takfönster, skorstenar etc skall alltid fästas. Använd Benders rostfria spik, skruv eller clips. Vid väderutsatta lägen rekommenderas att använda clips även till Palema. Benders Exklusiv kan endast fästas med clips.

Hur mycket ska Vindskivan sticka upp?

Börja vid takets nock och skruva fast första brädan i regeln på råspontens undersida med 4,5 x 50 mm träskruv var 60:e cm. Räcker första brädan ut förbi takfoten kan du fortsätta med andra sidan, annars mäter du ut hur lång andra biten ska vara, sågar till och sätter upp på samma sätt.

Hur länge håller takpannor i betong?

Även betongpannorna kan hålla i runt ett sekel. Tak av koppar är också det ett tak som kan hålla i upp till ett sekel. Plåttak håller också det vanligen under en längre period. Ett tak som är beklätt med plåt kan hålla i runt 50 år om man ser över taket och sköter om det på rätt sätt.