:

Vad lägga mellan skifferplattor?

Innehållsförteckning:

 1. Vad lägga mellan skifferplattor?
 2. Hur lägger man oregelbunden skiffer?
 3. Vad kostar skiffer?
 4. Hur lägger man Fogsand?
 5. Är skiffer dyrt?
 6. Hur lägger man plattor?
 7. Var köper man skiffer?
 8. Hur mycket räcker 20 kg Fogsand till?
 9. Vilken borste till Fogsand?
 10. Kan man lägga marksten direkt på jord?
 11. Hur djupt ska man gräva för att lägga plattor?

Vad lägga mellan skifferplattor?

Borsta ner fogsand (0-2mm) mellan plattorna och vattna, upprepa några ggr så fogen sätter sig. Klart, lagt skiffer ligger.

Hur lägger man oregelbunden skiffer?

Metod 1 – Kulhammare och mejsel/skifferkniv Använd en kulhammare (om skiffer stenen är tjock använder du en större kulhammare). 2. Slå snett med kulhammarens kula mot stenkanten på stenens undersida. Slå inte av för mycket på en gång, utan arbeta dig gradvis in över stenen.

Vad kostar skiffer?

100 kr/kvm på blocket brukar vara standardpris på oregelbunden, begagnad skiffer. ca 450 kr/kvm har jag för mej att stenfirmorna tar. Vissa har kampanjpris på sommarhalvåret. Tänk på att det finns mängder med olika sorters skiffer.

Hur lägger man Fogsand?

Fogsanden borstas ner diagonalt i fogarna. Fogsand borstas ner mellan plattor och sten, när du har anlagt en uteplats eller en uppfart. Fogsand är viktigt, för det packar sig ner i springorna mellan plattorna. Detta gör att hela stenytan fungerar som en stor platta.

Är skiffer dyrt?

Att materialet ser påkostat och vackert ut bidrar många gånger till missuppfattningen att det är dyrt. – Skiffer är en miljövänlig och hållbar natursten som inte är dyrare än exempelvis puts och fibercement, säger Monica Fridlund på Nordskiffer, som vill slå hål på myten om att skiffer är kostsamt.

Hur lägger man plattor?

Såhär lägger du marksten och plattor

 1. Steg 1) Mät upp och markera ytan som skall läggas. ...
 2. Steg 2) Gräv ut ca 250 mm för trädgärdsgång eller uteplats och ca 350 mm för garageuppfart. ...
 3. Steg 3) Lägg ut Bender fiberduk i botten. ...
 4. Steg 4) Fyll upp med Bender bärlager 0-32 mm av bergskross.

Var köper man skiffer?

Flisbys sortiment av skiffer är stort, du hittar svart skiffer, varmgrå skiffer, exklusiv grå skiffer från Offerdal eller Oppdal i olika grå färgtoner och olika storlekar. Vi har även en sandmelerad oregelbunden skiffer.

Hur mycket räcker 20 kg Fogsand till?

Räkna på att en säck med 20 kg hårdfog räcker till en yta på cirka 10-15 kvadratmeter och med små fogbredder (upp till 1 cm mellan stenarna). Utöver vilken fogbredd du använder beror åtgången även på markstenens tjocklek samt vilken belastning ytan ska klara.

Vilken borste till Fogsand?

Om du ska foga marksten eller plattor borstar du ner fogsanden i springorna. Till detta kan du använda en mjuk borste eller kvast. Efter att sanden är på plats behöver du packa den, det gör du med en markvibrator. Med en lövblås kan du enkelt få bort överflödig sand från plattorna.

Kan man lägga marksten direkt på jord?

Kan man lägga marksten direkt på jord? Marksten måste ligga på ett stabilt underlag. Består underlaget av jord eller sand, bör man först gräva ut ytan. För en trädgårdsgång eller uteplats bör du gräva ur ca 15-25 cm och för till exempel en garageuppfart ca 25-35 cm.

Hur djupt ska man gräva för att lägga plattor?

Gräv ur den yta som du skall lägga plattorna på. Hur djupt du skall gräva beror på höjden på plattan. Räkna med cirka 5–10 cm under plattans höjd.