:

Hur vet man om det är en rubin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om det är en rubin?
  2. Finns rubiner i Sverige?
  3. Var hittar man rubiner?
  4. Hur vet man om ens kristall är äkta?
  5. Kan man hitta safirer i Sverige?
  6. Får sin färg från krom rubin?
  7. Hur mycket är en smaragd värd?

Hur vet man om det är en rubin?

Eftersom olika mineral bryter ljuset olika bra så kan man ofta på direkten se vilket mineral det handlar om. Vad gäller rubin och safir – som består av samma mineral – räcker det med att helt enkelt kika på färgen. När man börjar tala om imitationer, i synnerhet syntetiska ädelstenar, blir det genast svårare.

Finns rubiner i Sverige?

Korund är det mineral rubiner (röda) och safirer (blå) kommer ur. Man har hittat korund i Sverige, men aldrig någon genomskinlig av ädelstenskvalitet. Topas är en vacker sten, oftast blå eller grön. Topaser är de enda "riktiga" ädelstenarna man hittat i Sverige, och bara helt ofärgade.

Var hittar man rubiner?

Fyndigheter av rubin finns i Afrika, Grönland, Asien och Australien. De största rubinfyndigheterna finns i Myanmar, Sri Lanka och Thailand, men äkta rubiner har även hittats i delstaterna Montana och South Carolina i USA.

Hur vet man om ens kristall är äkta?

När du ger dig ut på kristalljakt ska du komma ihåg att skilja mellan vanligt pressat glas och kristallglas. Kristall känns igen då materialet är tyngre och tjockare än vanligt glas. Kristall har också ofta släta och rundade utskärningar, glas har mer skarpa snitt.

Kan man hitta safirer i Sverige?

Denna färg skapas när en större mängd järn och titan finns i korunden. Idag kan man hitta safirer över hela världen, exempelvis i Australien, Burma, Thailand och Brasilien.

Får sin färg från krom rubin?

Rubinens röda färg Namnet rubin kommer från det latinska ”ruber”, vilket betyder just röd. I ren form är korund ofärgat, och det är spår av krom som ger rubinen sin röda färg. Desto mer krom, desto rödare blir stenen.

Hur mycket är en smaragd värd?

Smaragdstenen är en av de mest kända och dyra stenarna. Och under en lång tid har smaragdet vunnit med en diamant för överlägsenhet bland alla ädelstenar. Faktum är att högkvalitativa smaragder kan prissättas dyrare än diamanter - priset på några smaragdstenar uppgår till 5 000 dollar per karat.