:

Vår kommer salvia ifrån?

Innehållsförteckning:

  1. Vår kommer salvia ifrån?
  2. Hur mycket ska man klippa ner stäppsalvia?
  3. Vår växer salvia?
  4. När kan man klippa ner perennerna?
  5. Vår klipper man stäppsalvia?
  6. När klipper man salvian?
  7. Hur kallt tål salvia?
  8. Hur övervintrar man stäppsalvia?
  9. När ska jag klippa ner mina växter?

Vår kommer salvia ifrån?

Habitat. Salvia är en gammal kulturväxt och läkeört med ursprung i medelhavsområdet och har spridits över stora delar av Europa av romarna och senare av munkar. I Sverige är kryddsalvia härdig från Skåne och norrut till ungefär Dalarna – Gästrikland, men kalla vintrar kan den frysa bort.

Hur mycket ska man klippa ner stäppsalvia?

Innan salviorna blommat färdigt klipper jag ner dem till ca hälften och då kommer de igen med en andra, om än lite svagare, blomning. Det känns hårt att klippa ner dem när de fortfarande är fina men jag tycker att det är värt det.

Vår växer salvia?

Stäppsalvia blir runt 40 cm hög och trivs i väldränerad jord i soligt till halvskuggigt läge. Artnamnet nemorosa kommer från latinets ord för lund nemos, och brukar ges till växter som trivs att växa i lundens fukt och skugga.

När kan man klippa ner perennerna?

Klipp ner på våren Perenner ska med fördel stå kvar över vintern för att klippas ner på våren. Förutom av estetiska skäl som fin struktur till vinterträdgården så ger de vissna växtdelarna naturligt skydd för de skott som ska bli till blad och blommor nästa år.

Vår klipper man stäppsalvia?

Om man inte har massor med perenner att klippa kan man försöka att ta av blomställningen vid ett bladpar som här på stäppsalvian. Klipp så långt ner som möjligt eller som i detta fallet där man ser att nya blomställningar är på gång i bladvecken.

När klipper man salvian?

Tidig vår är en bra tid att beskära salvian. Om löven klipps bort innan vintern kan växten få det svårt att övervintra. Nu i februari kan skotten klippas ner till ungefär 5 cm. När du har beskurit salvian och vädret blir bättre kommer den att skjuta nya skott och bli yvigare.

Hur kallt tål salvia?

Blommor som tål kyla En kruka med kryddväxter är både vackert och gott. Många klarar en hel del frost, som timjan, salvia och gräslök.

Hur övervintrar man stäppsalvia?

I milda klimat är stäppsalvian halvt vintergrön, men hos oss övervintrar den med gröna bladrosetter närmast marken och övervintringen är i allmänhet mycket säker om man uppfyller dess krav på god dränering. Lerjord med stående vattenpölar gillar stäppsalvian inte, då kilar den ganska snabbt vidare.

När ska jag klippa ner mina växter?

När nattemperaturen håller sig till några få minusgrader och man börjar ana nya skott är det dags att klippa ner. Använd en ren och vass sekatör eller häcksax och klipp av stjälkarna en liten bit ovanför marker.