:

Hur gammal var Simo Häyhä?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gammal var Simo Häyhä?
 2. Hur många personer har Simo Häyhä dödat?
 3. Hur många soldater dog i finska vinterkriget?
 4. Hur länge varade finska vinterkriget?
 5. Hur långt kan man skjuta med en sniper?
 6. Hur många svenskar deltog i finska vinterkriget?
 7. Vem är Simo Häyhä?
 8. Hur började fortsättningskriget?
 9. Vad är en skarpskytt?
 10. Hur många svenskar stred i Finland?
 11. Hur många svenskar stred i vinterkriget?
 12. Varför hjälper inte Sverige Finland?

Hur gammal var Simo Häyhä?

Simo Häyhä
FöddSimo Häyhä 17 december 1905 Rautjärvi, Södra Karelen
Död (96 år) Fredrikshamn
BegravningsplatsRuokolax, Södra Karelen
NationalitetFinländsk

Hur många personer har Simo Häyhä dödat?

"Belaja Smert", den vita döden. Under det smeknamnet var Simo Häyhä känd och fruktad av den sovjetiska Röda arméns soldater under vinterkriget. Och inte utan orsak direkt. Han dödade, beroende på källa, mellan 5 sovjetiska fiender under det 105 dagar långa kriget 19.

Hur många soldater dog i finska vinterkriget?

På de fyra månader finska vinterkriget pågick förlorade Finland 24 000 man i stupade.

Hur länge varade finska vinterkriget?

Finska vinterkriget började den 30 november 1939 med att Sovjetunionen bombade Helsingfors och avslutades den med freden i Moskva.

Hur långt kan man skjuta med en sniper?

En prickskytt med ett prickskyttegevär kan normalt verka effektivt på avstånd upp till 1 000 meter, och under gynnsamma förhållanden ända upp till 2 500 meter.

Hur många svenskar deltog i finska vinterkriget?

Det var 38 personer i den Svenska frivilligkåren som stupade i Finland 1940 under Vinterkriget. Bland de stupade fanns 2 norrmän.

Vem är Simo Häyhä?

Simo Häyhä var krypskytt under vinterkriget och han var enligt krypskyttemått mätt en mycket duktig sådan. På tre månader i strid lär han, under vintern 1940 ha dödat över 500 ryska soldater med sitt pricksyttegevär. Men Häyhä var ursprungligen jordbrukarson från Rautajärvi nära ryska gränsen.

Hur började fortsättningskriget?

Fortsättningskriget / Startdatum

Vad är en skarpskytt?

Skarpskytt. Som skarpskytt är du specialutbildad för att kunna använda specialvapen som kan täcka längre avstånd med större precision än resten av gruppens vapen. Att bli en bra skytt kräver mycket träning, så du lägger mycket tid på att öva.

Hur många svenskar stred i Finland?

De 9 500 svenska frivilliga som deltog i finska vinterkriget får stor uppmärksamhet - i dag 77 år senare. Annat var det när de åkte hem till Sverige efter krigets slut. I dag för 77 år sedan tog vinterkriget slut. Till minnet av det har de svenska frivilliga som stredFinlands sida hedrats i Stockholm.

Hur många svenskar stred i vinterkriget?

Totalt anmälde sig över 10 000 personer till Svenska frivilligkåren och 8 000 av dem (varav 695 norrmän) hann komma till Finland innan kriget tog slut.

Varför hjälper inte Sverige Finland?

Finländarna fick backa under hårda strider och den 26 februari hade man dragit sig tillbaka till sin tredje och sista försvarslinje. Om den föll låg vägen till Helsingfors öppen. I detta kritiska skede vädjade man från Finlands regering om hjälp i form av svenska förband som skulle slåss vid Viborg.