:

Hur vet man att förgasaren är dålig?

Innehållsförteckning:

 1. Hur vet man att förgasaren är dålig?
 2. Hur kollar man gnistan på tändstift?
 3. Hur kollar man om motorn får bensin?
 4. Hur justerar man Trottelnålen?
 5. Hur vet man om tändspolen är dålig moped?
 6. Kan man se att ett tändstift är dåligt?
 7. Hur vet man om kolvringar är dåliga?
 8. Hur funkar startgas?
 9. Vad är tomgång moped?
 10. Vad händer om man höjer Trottelnålen?
 11. Hur ställer man upp tomgången?

Hur vet man att förgasaren är dålig?

- Mörkt avgas ljud från motorn. Symptomer som uppstår när den går för dåligt med bensin i blandning. - Samma som att köra tills bensinen är slut. Justering utav förgasaren gör man genom att höja och sänka nålen, samt ändring av lågfartsmunstycke och huvudmunstycke.

Hur kollar man gnistan på tändstift?

 1. Sätt tillbaka tändstiftet i tändhatten och lägg tändstiftet mot metall.
 2. Håll gärna fast tändstiftet med en polygrip så att du inte får en stöt.
 3. Tryck sedan på startknappen (eller be en kompis kicka)
 4. Nu skall du få en stark klar blå/vit gnista i elektrodgapet på tändstiftet se bild 8.

Hur kollar man om motorn får bensin?

Test: Enklast att kontrollera om motorn får bensin är att kicka som en galning en stund, och sedan skruva ur tändstiftet och kolla om det är blött. Är stiftet snustorrt eller vitt så når förmodligen inte bensinen till cylindern.

Hur justerar man Trottelnålen?

För att justera trottelnålen behövs en stjärnmejsel av mellanstorlek samt en lämplig tång. Man når förgasaren genom bagageluckan under sätet. Öppna luckan i botten och förgasaren blir tillgänglig. Lossa nu de två stjärnskruvarna till förgasar- locket.

Hur vet man om tändspolen är dålig moped?

Sätt stiftet i tändhatten och håll det mot jord samtidigt som motorn kickas runt. Är gnistan stark och jämn är det förmodligen inget fel på tändsystemet. Om gnistan är svag eller helt uteblir är det troligtvis kondensatorn eller tändspolen som är defekt.

Kan man se att ett tändstift är dåligt?

Om du inte har gjort en översyn av din motor nyligen, om klipparen inte startar eller om du behöver rycka upprepade gånger i startsnöret för att starta motorn, kan ett skadat tändstift vara boven i dramat. Problemet kan också orsaka ökad bränsleförbrukning, avlagringar på topplocket och oljeutspädning.

Hur vet man om kolvringar är dåliga?

Svar: Om du tar av ringarna från kolven och placerar dem en och en högst upp i cylindern där den inte är sliten (ovanför vändkanten) så kan du kolla ringslitaget genom att mäta ringgapet med ett bladmått. Man kan även kolla detta under den undre vändkanten.

Hur funkar startgas?

STARTA Startgas kan underlätta starten både vid kallt och fuktigt väder. Gasen är extremt lättantändlig och sprider sig direkt i cylindern när man sprutar den i insuget och gör startförsök, den underlättar därför för tändstift att antända gas och bensin och därmed få upp värme och få igång motorn.

Vad är tomgång moped?

Nu när motorn är igång så justerar du in så att du får rätt tomgång genom att justera tomgångsskruven. Skruva den inåt om tomgången är för låg så att mopeden hela tiden vill dö, om den varvar för mycket utan att du rör gasrullen så skruvar du tomgångsskruven utåt för att tomgången skall bli lägre.

Vad händer om man höjer Trottelnålen?

Om motorn skulle få för mager blandning i mellanregistret så kompenserar man detta genom att höja nålens läge i trotteln vilket leder till att det kommer mer bränsle i förhållande till luft. Går motorn istället för fett i mellanregistret så sänker man nålen så blir blandningen magrare.

Hur ställer man upp tomgången?

Skruva sakta IN luftskruven och motorn skall då börja gå ojämt så att man måste "leka" med gasen för att hålla den vid liv. Justera sedan luftskruven sakta UT 1/4 varv åt gången tills du når max varvtal (1-3 varv ut).