:

Vilken bredd på matbord?

Innehållsförteckning:

 1. Vilken bredd på matbord?
 2. Hur stort matsalsbord?
 3. Hur skriver man mått på ett bord?
 4. Hur många personer runt bord?
 5. Hur stort bord för 12 personer?
 6. Vilket matbord tar minst plats?
 7. Vad kan man ha på ett runt bord?
 8. Vad ska man ha på sitt köksbord?
 9. Hur gör man en bordsskiva?
 10. Hur tjock ska en bordsskiva vara?
 11. Hur långt bord för 12 personer?
 12. Hur många får plats vid ett 200 bord?
 13. Hur mycket plats tar bord och stolar?
 14. Vad ska man tänka på vad det gäller en sittplats vid ett matbord?
 15. Hur långt bord för 6 stolar?

Vilken bredd på matbord?

Hur många får plats vid ett matbord? Generellt sett brukar man räkna med att varje person behöver 60cm i bredd och minst 35cm i djup (35cm i djup är dock väldigt lite och tillåter begränsad avställningsyta på bordet) Vi rekommenderar 45-50cm i djup per person.

Hur stort matsalsbord?

120×100 cm: max 4 personer. 150×100 cm: max 6 personer. 180×100 cm: 6 personer bekvämt, 8 vid behov. 210×120 cm: 8 personer bekvämt, 10 vid behov.

Hur skriver man mått på ett bord?

Räkna med 60x35cm per person för att få plats med tallrik, bestick och glas. Ett rektangulärt bord för 4 personer bör ligga mellan 70-90×120-150cm. Ett runt bord för 4 personer bör vara 110cm i diameter. Ett runt bord för 8 personer bör vara 150cm i diameter.

Hur många personer runt bord?

Hur många som får plats vid ett runt bord beror mycket på hur bred din stol är. Du kan ofta få plats med någon extra person runt bordet när gästerna satt sig jämfört med när stolarna står inskjutna. Det beror på att stolarna tar i varandra när man skjuter in dem runt bordet.

Hur stort bord för 12 personer?

En bra tumregel för att avgöra hur många personer som kan sitta bekvämt med normalt med ”svängrum” runt ett bord är att räkna på ca 60 cm per person och sittplats. En normal stol har ca 45 cm i sittbredd.

Vilket matbord tar minst plats?

Det är enkelt att placera ut ett rektangulärt matbord utefter rummets väggar, då väggarna i ett rum i regel alltid står i 90 graders förhållande till varandra. Detta gör att de rektangulära matborden tar mindre plats i rummet än de runda matborden.

Vad kan man ha på ett runt bord?

Jag fick frågan – Hur dekorerar man runda bord, när det inte finns en tydlig kantighet att måtta kring. Mitt svar: Tänk på något högt som är runt, (svårt att få till det snyggt om den stora prylen i mitten av bordet är kantig) som är basen och som syns från alla håll.

Vad ska man ha på sitt köksbord?

Allt fungerar ihop när det ramas in av en bricka.

 • Bricka, vas, salt- och pepparkar, rivjärn för saltsten, ljusstake fågel, ljusstake mässing, servetter, ängvas.
 • Bricka, ljusstake, vas, liten skål, servetter, flasköppnare, pepparkvarn.

Hur gör man en bordsskiva?

Lägg ut plankorna på golvet såsom du vill ha dem, med ovansidan mot golvet. Använd eventuellt ett par tvingar för att hålla ihop dem. Placera ut plywoodskivorna och skruva fast dem i reglarna. Skruva avslutningsvis fast bordet ben i bordsskivan så att det står stadigt.

Hur tjock ska en bordsskiva vara?

En glasskiva som ska skydda ett bord kan vara 4 mm. Om en bordsskiva endast vilar på en ram eller några stödpunkter, bör den vara tjockare: 6 mm vid ett litet bord som inte ska bära för stora tyngder. 8 mm – 10 mm till bord i soffbordsstorlek.

Hur långt bord för 12 personer?

Vill man kunna sitta 10 personer bekvämt bör bordet vara minst 1 meter brett och 2 meter långt så två kan sitta i bredd på kortändorna. Väljer du ett ovalt bord i samma storlek så blir det lite mera plats för de som sitter på kortändorna och du kan klara dig med 80 cm bredd men då bör bordet vara lite längre.

Hur många får plats vid ett 200 bord?

Använder du de populära stolarna Ton 14 eller Ton 18 av Michael Thonet som endast har en bredd på 41 centimeter kan du enkelt få plats med fyra stolar per sida på ett 200 centimeter långt bord.

Hur mycket plats tar bord och stolar?

Räkna med att en stol tar ungefär 60x60 cm i plats runt bordet. Tänk även på att lämna cirka 30 cm bakom stolen tomt så att det finns möjlighet att röra sig runt stolen samt skjuta in den till bordet. Många bord idag är ungefär 72-75 cm höga.

Vad ska man tänka på vad det gäller en sittplats vid ett matbord?

Tips: Tänk också på att det ska vara minst 60 centimeters fritt utrymme mellan bordet och väggen på varje sida för att du ska kunna dra ut matstolarna så smidigt som möjligt. Skulle du placera karmstolar kring matbordet så bör du räkna med ytterligare några centimeter, beroende på stolens form.

Hur långt bord för 6 stolar?

Vi antar att bordet är 180 cm på längden och 120 cm på kortsidan eller bredden. Detta ger oss möjligheten att placera 10 st personer bekvämt runt detta bord. 3 stycken på vardera långsida (180/60=3) => 6 personer.