:

Hur snabb är världens snabbaste dator?

Innehållsförteckning:

  1. Hur snabb är världens snabbaste dator?
  2. Vad används superdator till?
  3. Var byggs Lumi?
  4. Vilken är världens snabbaste dator?
  5. När kommer kvantdatorer?
  6. Hur snabb är en kvantdator?

Hur snabb är världens snabbaste dator?

Världens snabbaste superdator är nu DOE:s Summit som efter lite uppgraderingar nu har en hastighet på 143,5 petaflops. Tvåa på listan kommer DOE:s Sierra som har en hastighet på 94,6 petaflops.

Vad används superdator till?

Superdatorer används exempelvis till väderprognoser och simuleringar av komplicerade fysiska fenomen, till exempel aerodynamik. På grund av deras huvudsakliga användning inom matematik jämförs dessa datorer oftast med hur många flyttalsoperationer de kan utföra inom en viss tidsrymd.

Var byggs Lumi?

Supersnabb superdator byggs i Finland – kan bli nummer ett Det är EU:s samarbete kring superdatorer EuroHPC som satsar över 160 miljoner euro, drygt 1,6 miljarder kronor, på att bygga superdatorn med namnet Lumi – Large unified modern infrastructure – i Finland, rapporterar Venture Beat.

Vilken är världens snabbaste dator?

Sommaren 2021 ska den vara klar. LUMI blir en av världens snabbaste superdatorer. Topprestandan kommer ligga på 552 petaflop per sekund — att jämföra med den hittills snabbaste superdatorn Fugako i Japan vars högsta prestanda ligger på 513 petaflop per sekund.

När kommer kvantdatorer?

2019 utklassade en kvantdator med 53 qubits (kvantbitar) en traditionell dator i att lösa ett givet matematiskt problem. Den var utvecklad av Google, som också investerar i bolagen IonQ, ProteinQured och Kuano. IBM har aviserat att de kommer med en kvantdator med 1.000 qubits under 2023.

Hur snabb är en kvantdator?

Det var i tidskriften Nature som forskarna presenterade sitt genombrott. Genom att använda en så kallad kvantdator har de lyckats genomföra en beräkning som tog drygt tre minuter, eller 200 sekunder, att utföra. En uträkning som för en vanlig dator, även om det är världens snabbaste, skulle ta minst 10.000 år.