:

Vad betyder Chania?

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder Chania?
 2. Hur många invånare har Chania?
 3. Hur stor är Chania?
 4. Hur uttalar man Chania?
 5. Var ligger Kreta karta?
 6. Vilken är den största staden på Kreta?
 7. I vilket land ligger Kreta?
 8. Vilken grekisk plats ligger längst söderut?
 9. Var är bäst att bo på Kreta?
 10. Vad heter det mest berömda palatset från den minoiska kulturen som man grävt fram på Kreta?
 11. Hur många anställda finns på Sunderby sjukhus?

Vad betyder Chania?

Chania (även Hania; grekiska: Χανιά; IPA: /xaˈɲa/; venetianska: Canea, osmanska: خانيه Hanya) är en kommun och stad på den grekiska ön Kreta, tillika öns näst största stad och huvudorten i regiondelen med samma namn.

Hur många invånare har Chania?

Chania är en hamnstad som ligger på Kretas norra kust i en region med samma namn. Staden är med sina cirka 65 000 invånare den näst största staden på Kreta och är ett perfekt resmål för den som vill kombinera stadsliv med en riktigt härlig sol- och badsemester.

Hur stor är Chania?

356,1 km²Chania / Yta

Hur uttalar man Chania?

Chania stavas på tre olika sätt: Chania, Hania och Xania. Namnet uttalas ungefär som ordet "schack", eller som det ljud som hörs när man harklar sig, betoningen ligger på sista stavelsen: Chaniá. Harkla dig och betona sista bokstaven så kommer du ganska nära det rätta uttalet.

Var ligger Kreta karta?

Kreta ligger längs 35:e breddgraden, vilket är i jämnhöjd med bland annat norra delarna av Marocko, Algeriet och Tunisien. Cirka 50 km söder om Kreta ligger den lilla ön Gavdos som är världsdelen Europas sydligaste plats.

Vilken är den största staden på Kreta?

Heraklion-Huvudstad på centrala Kreta. Chania-Den näst största staden, turistcentrumet på västra Kreta. Rethymnon-den tredje största staden och turistvänlig.

I vilket land ligger Kreta?

Kreta ligger mitt i Medelhavet, söder om det grekiska fastlandet. Kreta är Greklands största ö med sina cirka 600 000 invånare, och har en yta som är ungefär lika stor som Södermanland – men i en betydligt mer vidsträckt form.

Vilken grekisk plats ligger längst söderut?

Kreta ligger cirka 160 km söder om det grekiska fastlandet. Den har en yta på 8.336 km2 och en kustlinje på 1.046 km.

Var är bäst att bo på Kreta?

Det är aldrig långt till Chania stad oavsett var du väljer att bo, och det är absolut värt besöket. Kato Stalos och Kalamaki och Kato Daratso är avslappnade småstäder i närheten av Chania stad. Över Chaniakusten sträcker sig frodiga kullar och höga berg – perfekt för vandring och cykling.

Vad heter det mest berömda palatset från den minoiska kulturen som man grävt fram på Kreta?

Palatset i Knossos Upptäckten kom som en överraskning. I ett slag framträdde en fullständigt främmande kultur vars existens man inte ens hade anat. Själva palatset i Knossos är ett jättekomplex med över 300 rum. Kring palatset fanns rester efter en stad, men däremot inga befästningsmurar.

Hur många anställda finns på Sunderby sjukhus?

Det invigdes 1999 och ersatte då Luleå lasarett och Länssjukhuset i Boden. Vid Sunderby sjukhus bedrivs både akut och planerad verksamhet inom alla specialistområden utom thorax- och neurokirurgi. Sjukhuset har cirka 2 500 anställda och omkring 380 vårdplatser.