:

När blev Irland ett eget land?

Innehållsförteckning:

  1. När blev Irland ett eget land?
  2. Vad är Cork känt för?
  3. Hur uppstod IRA?
  4. Vad heter den näst största staden på Irland?
  5. Vilken flod rinner genom Cork?

När blev Irland ett eget land?

Efter hundratals år av brittisk övermakt blev Irland en självständig stat 1949. Massvält under 1840-talet tvingade många irländare att emigrera och fattigdom präglade Irland långt in i modern tid.

Vad är Cork känt för?

Numera är Cork en fridfull stad, som är mest känd för den livliga konstkulturen och de historiska sevärdheterna, men en gång i tiden fördes här strider om både mark och religion. Staden började kallas för ”rebellstaden” sedan den anslöt sig till huset York under 1400-talets Rosornas krig.

Hur uppstod IRA?

Det ursprungliga IRA hette från början Irish Volunteers och grundades 1913 med målet att "säkra och upprätthålla Irlands befolknings rättigheter och friheter" ("to secure and maintain the rights and liberties common to the whole people of Ireland"). Denna organisation splittrades 1914.

Vad heter den näst största staden på Irland?

Cork, som ligger i östra delen av Irlands största grevskap, är Irlands näst största stad och en hamn som har lockat besökare från hela världen i oräkneliga år och gett hela staden en internationell prägel – med en tydlig irländsk brytning, förstås!

Vilken flod rinner genom Cork?

Cork har alltid varit en viktig hamn på Irland och stadsbilden är präglad av vatten, både med havet längs med staden, och genom floden Lee som rinner genom staden med många broar och kanaler.