:

Vad är en Lodklocka?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är en Lodklocka?
 2. Vem kom på tiden?
 3. När kom armbandsuret till Sverige?
 4. Vilken är den största klockan i världen?
 5. Finns i urverk?
 6. Vad är egentligen tid?
 7. Vem kom på pendeln?
 8. Vad är störst Gotland eller Island?
 9. Finns i ur or?
 10. Vad heter delarna på en klocka?

Vad är en Lodklocka?

Funktion. Pendelurens drivkraft är antingen en spänd fjäder eller en fallande vikt (lodet), som sätter valsen och därigenom hela urverket i rörelse. Eftersom lodet verkar oavbrutet och således förorsakar en i hastighet tilltagande rörelse, måste man använda en hämmande kraft, en regulator, och därtill tjänar pendeln.

Vem kom på tiden?

Det nuvarande sexagesimala talsystemet, som delar upp tidsintervall i 60 lika stora delar, uppfanns av sumererna och har använts för mätning av tid i cirka 4 000 år. Det forntida Egypten delade upp dagen i två 12-timmarsperioder och använde stora obelisker för att följa solens position.

När kom armbandsuret till Sverige?

Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män. 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv. 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.

Vilken är den största klockan i världen?

Placerad i ett torn 400 meter över marken i den heliga staden Mekka i Saudiarabien började den ticka fram tiden. Uret som mäter 43 meter i diameter och väger 36 000 ton gör den till världens största klocka. Den har också 21 000 gröna och vita lysdioder som tänds i anslutning till islams fem dagliga bönestunder.

Finns i urverk?

I ett urverk ingår en kraftkälla, en regulator, en tidhållare, en växelmekanism och en urtavla. Kraftkällan kan vara ett lod, en fjäder, ett batteri, elektrisk ström eller något annat lämpligt. Regulatorn överför i lämplig dos energin till tidhållaren genom en mekanisk eller elektronisk reglering.

Vad är egentligen tid?

Tid är en grundläggande dimension i vår tillvaro som gör att vi kan beskriva händelser i vad som har skett, vad som sker nu och vad som kommer att hända senare, det vill säga ge en ordnad följd, en sekvens, av händelser.

Vem kom på pendeln?

Holländaren Christiaan Huygens uppfann pendeln och det mer noggranna pendeluret 1657.

Vad är störst Gotland eller Island?

Här är en lista på Sveriges största öar, enligt Statistiska centralbyrån. För att få en rättvis storleksjämförelse är alla kartor i samma skala. De flesta av oss vet att Gotland är Sveriges största ö. Och att Öland är näst störst.

Finns i ur or?

Allmänt. I ett urverk ingår en kraftkälla, en regulator, en tidhållare, en växelmekanism och en urtavla. Kraftkällan kan vara ett lod, en fjäder, ett batteri, elektrisk ström eller något annat lämpligt. Regulatorn överför i lämplig dos energin till tidhållaren genom en mekanisk eller elektronisk reglering.

Vad heter delarna på en klocka?

Klockans delar

 • Armband. Ganska självklart. ...
 • Boett. Boetten, case på engelska, är klockans ”kropp” som innesluter de mekaniska delarna. ...
 • Glasring. Glasring, ring, vridring eller bezel är ringen som sitter runt urtavlan och fästet till glaset. ...
 • Horn. ...
 • Index. ...
 • Krona. ...
 • Kronograf. ...
 • Tryckknapp.