:

Vad är budskapet i Romeo och Julia?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är budskapet i Romeo och Julia?
  2. Hur dör Romeo och Julia?
  3. Hur växer kärleken mellan Romeo och Julia?
  4. Vad menas med tema och motiv?
  5. Varför bråkar Romeo och Julias familjer?
  6. Varför kan inte Romeo och Julia vara tillsammans?

Vad är budskapet i Romeo och Julia?

Romeo och Julia (1595) är ett av Shakespeares mest kända skådespel och en av världens mest kända kärlekshistorier. Den handlar om en familjefejd som förbjuder två unga människors kärlek till varandra och som i slutändan leder till död och sorg.

Hur dör Romeo och Julia?

Romeo dödar Paris. När han hittar Julia så tror han att hon är död, och då tar han livet av sig bredvid henne. Julia vaknar upp, men när hon finner Romeo död bredvid sig tar hon livet av sig med Romeos dolk. De båda familjerna blir ångerfulla och försonas i skam.

Hur växer kärleken mellan Romeo och Julia?

Romeo och Julia blir kära vid första ögonkastet, för Skönheten och Odjuret så är det inte så. Deras kärlek växer fram när dom börjar spendera mer tid med varandra. Romeo och Julia går emot sin familj. Skönheten däremot bor hos Odjuret för sin fars skull, för att han inte skall dö.

Vad menas med tema och motiv?

Ett tema är mera grundläggande och övergripande än ett motiv; det är verkets idé. Ett tema kan uttryckas genom olika motiv. Till exempel skulle temat ”livet är oförutsägbart” kunna uttryckas genom motivet ”den långa ofrivilliga farliga resan” eller något annat motiv som visar att personer inte råder över sitt öde.

Varför bråkar Romeo och Julias familjer?

Rosornas krig är relevant som utgångspunkt för tolkningen av Romeo och Julia eftersom konflikten utgör ett gott exempel på den inom aristokratin ännu kvardröjande fejdkulturen: två ätter, eller två klaner om man så önskar, slåss om makten över den engelska tronen.

Varför kan inte Romeo och Julia vara tillsammans?

Romeo är en ung osäker man med många tankar, förhoppningar, viljor och drömmar och när han förälskar sig i Julia är det henne han tänker på jämt. Det enda som skulle kunna stoppa deras kärlek skulle kunna vara släktfejderna. Men det hindrade inte dem för att gifta sig.