:

Vad symboliserar Nefertiti?

Innehållsförteckning:

  1. Vad symboliserar Nefertiti?
  2. Hur blev man farao?
  3. Vilken egyptisk farao avskaffade?
  4. Var hittades Nefertitis byst?
  5. Var fanns Nefertiti?
  6. Hur mumifierade man?

Vad symboliserar Nefertiti?

Men än i dag, över 3300 år efter sin död, är Nefertiti en symbol för kvinnlig skönhet.

Hur blev man farao?

Ursprungligen användes detta fornegyptiska uttryck som en benämning på palatset eller hovet, men från cirka 1350 f.Kr. kom det att beteckna kungen själv (i det fallet farao Akhenaton), och på 800-talet f.Kr. blev det en av den egyptiska kungens titlar.

Vilken egyptisk farao avskaffade?

Faraon hann under sin relativt korta regeringstid förändra den egyptiska religionen och delvis också kulturen. Han avskaffade polyteismen införde monoteism – en helt obegriplig tanke för de flesta egyptier. Akhenaton ville att alla skulle dyrka Aton – solskivan, och enbart Aton.

Var hittades Nefertitis byst?

Hon är en av de kvinnor som har föreslagits vara den oidentifierade kvinnliga regent som regerade efter Akhenaton under namnet Neferneferuaten. En betydande anledning till att Nefertiti är mycket omskriven har sitt ursprung i den berömda byst av henne som hittades 1912 och finns i Neues Museum i Berlin.

Var fanns Nefertiti?

Nefertiti ('Skönheten har anlänt'), född runt 1370 f.Kr., död runt 1330 f.Kr., var en drottning (stor kunglig hustru) under Egyptens artonde dynasti och hustru till farao Akhenaton. Nefertiti är en av de mest kända kvinnorna från den antika världen, och hon har möjligen varit regent efter sin man.

Hur mumifierade man?

Till sist tvättade man kroppen med salt och fyllde alla tomma utrymmen där organen skulle ligga tillsammans med olika tyger och örter samt oljor för att få kroppen att bevaras. Efter 70 dagar tvättade man kroppen igen och placerade bivax över öron, ögon och näsa. Sedan sminkade man kroppen och den mumifierades.