:

När är blåmärken farliga?

Innehållsförteckning:

 1. När är blåmärken farliga?
 2. Vad har jag för sjukdom om jag lätt får blåmärken?
 3. På vilket sätt skiljer sig en venös blödning från en arteriell blödning?
 4. Hur ser farliga blåmärken ut?
 5. Får lätt blåmärken cancer?
 6. Får lätt blåmärken järnbrist?
 7. Vad är arteriell blödning?
 8. Hur är en artär uppbyggd?
 9. Varför får jag små blåmärken?
 10. När ska man oroa sig för blåmärken?
 11. Hur ser prickarna på benen ut vid leukemi?
 12. Varför får man hudblödningar?

När är blåmärken farliga?

Läkarundersökningar behövs i följande situationer: Om flera blåmärken eller ett stort blåmärke (över 3 cm) bildas på huden utan orsak. Om blåmärken bildas utan orsak under användning av det blodförtunnande läkemedlet warfarin (Marevan®).

Vad har jag för sjukdom om jag lätt får blåmärken?

Vid lipödem får patienten oftare än normalt blåmärken efter endast lätt tryck eller slag. Symtomen drabbar även patienten mentalt och kan orsaka depression eftersom den onormala kroppsformen upplevs som besvärande.

På vilket sätt skiljer sig en venös blödning från en arteriell blödning?

Artärblödning utmärks av att ljusrött blod (syrerikt blod) stötvis sprutar ut ur såret. Den leder snabbt till stora blodförluster och tillståndet kan bli livshotande. Venös blödning kännetecknas av att mörkrött blod (syrefattigt blod) rinner ut i en jämn ström. Den kan även förorsaka stora blodförluster.

Hur ser farliga blåmärken ut?

Symtom. Ett blåmärke ändrar vanligen färg innan det försvinner. Ett blåmärke kan göra ont och kännas ömt, och det kan bli svullet runt omkring. När blåmärket börjar försvinna byter det vanligen färg och kan fortfarande göra ont.

Får lätt blåmärken cancer?

Här är exempel på symtom som kan bero på leukemi: trötthet och andfåddhet. en infektion som inte går över. blåmärken eller blödningar utan orsak.

Får lätt blåmärken järnbrist?

Symtom på trombocytopeni Ofta brukar man istället kraftigare symtom från tillståndet som orsakar bristen på blodplättar. När man får så allvarlig trombocytopeni att det ger symtom handlar det t ex om: Lättare att få blåmärken. Lättare att börja blöda näsblod.

Vad är arteriell blödning?

Blödningar i tarmarna kan pågå under lång tid utan att det märks på annat sätt än att du känner dig trött och kraftlös. Blödningar då blodet rinner snabbt, pulserar eller sprutar kommer oftast från en pulsåder, en artär. Artärer leder syrerikt blod från hjärtat och vidare ut i kroppen.

Hur är en artär uppbyggd?

Histologiskt är artärer uppbyggda av tre vävnadslager: Tunica intima som är det innersta lagret mot lumen bestående av platta endotelceller vilande på ett skikt lucker bindväv. Lagret består av celler samt intercellulärsubstans, och växer i storlek med ökande ålder.

Varför får jag små blåmärken?

Ett blåmärke innebär att det har blivit en blödning i huden. Det kan göra ont och kännas ömt. Blåmärket kan ändra färg och ibland flytta sig nedåt i huden, till exempel från foten ner mot tårna. Det är vanligt att barn får flera små blåmärken på underbenen efter lek och idrott.

När ska man oroa sig för blåmärken?

Ett blåmärke ändrar vanligen färg innan det försvinner. Ett blåmärke kan göra ont och kännas ömt, och det kan bli svullet runt omkring. När blåmärket börjar försvinna byter det vanligen färg och kan fortfarande göra ont.

Hur ser prickarna på benen ut vid leukemi?

små röda eller lila prickar i huden (petekier). Prickarna ses tydligast på ljusa hudpartier. Vid mörkare hudtoner kan färgen snarare vara mörkare än den vanliga hudfärgen och mindre framträdande. På mycket mörk hud kan det svårt att se den här typen av symtom, möjliga ställen är på fotsulor eller handflator.

Varför får man hudblödningar?

Det kan bero på flera saker, till exempel en blodsjukdom, en behandling med läkemedel eller en infektion. Blödarsjuka är en ärftlig sjukdom som gör att du blöder lättare. Sjukdomen beror på att du har brist på något eller några av de ämnen som behövs för att blodet ska stelna.