:

Hur länge har man ont efter knäoperation?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge har man ont efter knäoperation?
 2. Hur går man med kryckor efter knäoperation?
 3. Hur mår man efter en knäoperation?
 4. Hur lång tid tar det att operera menisken?
 5. Vad kan gå fel med knäoperation?
 6. Hur ska man gå med en krycka?
 7. Hur lång rehab efter knäprotes?
 8. Hur lång rehab på meniskskada?
 9. Kan man träna bort en meniskskada?
 10. Vad kan man inte göra med knäprotes?
 11. Kan man stå på knä med knäprotes?

Hur länge har man ont efter knäoperation?

Det är helt normalt att uppleva relativt hög smärta de första veckorna, därför också viktigt att vara tillräckligt smärtlindrad för att klara av träningen – utöver recept på den smärtlindring du behöver får du även ett kylförband med god effekt.

Hur går man med kryckor efter knäoperation?

Ställ in så att övre delen på kryckans handtag hamnar i höjd med knölarna ovanför handlederna. Gång: Låt båda kryckorna följa det opererade benet och sträva efter en så normal gång som möjligt där du sätter i hälen och rullar över foten. med lika långa steg. Belasta till smärtgräns, detta gäller även vid ortos.

Hur mår man efter en knäoperation?

När knät har läkt tål det ganska mycket belastning. Men aktiviteter med hög belastning som gympa med hopp, joggning och löpning, fotboll, handboll, klättring, squash, basket, tennis och vattenskidor bör du undvika. Det finns alltid risker med en operation. Dels kan det uppstå problem under själva operationen.

Hur lång tid tar det att operera menisken?

Snittet tejpas eller sys slutligen ihop och du får ett förband om knät. Operationen tar mellan 20 och 45 minuter.

Vad kan gå fel med knäoperation?

En stor operation med knäledsplastik innebär en påfrestning på kroppen. Det finns risk att man drabbas av internmedicinska komplikationer efter operationen som hjärtinfarkt, hjärtsvikt, slaganfall, proppar i benen eller lungorna m.m. Dessa komplikationer är ovanliga men kan vara allvarliga.

Hur ska man gå med en krycka?

Om gången blir osymmetrisk kan du i värsta fall få för tung belastning på axlar och armar, vilket kan leda till onödig smärta. Använder du endast en krycka ska du ha den på motsatt sida från benet eller foten du har ont i.

Hur lång rehab efter knäprotes?

Det är viktigt att du kommer igång med fottramp och att du rör på benen. På vårdavdelningen kommer rehabiliteringen följas med hjälp av ett aktivitetskort som ligger på sängbordet. Det finns ett förväntat rehabiliteringsprogram som gäller under sjukhusvistelsen (sammanlagt 2 dagar).

Hur lång rehab på meniskskada?

Om man har sytt menisken ska man använda en skena i cirka sex veckor, men rehabiliteringen kan ta upp till sex månader. När det gäller fysisk aktivitet och vardagsmotion under behandlingstiden är det viktigt att du hör med din läkare vad som gäller för dig. I många fall kan lätt rörelse som inte ger smärta fungera bra.

Kan man träna bort en meniskskada?

Många som är vana vid att träna ofta kan känna sig frustrerade vid en meniskskada. Det är nämligen viktigt att vara försiktig med träningen under läkningen för att undvika onödiga risker som förvärrar tillståndet. Vid akut skada bör all form av träning upphöra under en period och ersättas av rehabövningar.

Vad kan man inte göra med knäprotes?

Det finns omfattande studier som tyder på betydligt större risker för komplikatio- ner i samband med operation om man använder nikotin. Därför rekommenderar vi starkt att du slutar röka/snusa från och med nu och gör uppehåll till minst fyra veckor efter operation.

Kan man stå på knä med knäprotes?

Det finns egentligen inga restriktioner, men det rekommenderas att undvika extrema belastningar. Vissa aktiviteter som springa, hoppa eller liknande, ger en stor belastning av protesen och bör undvikas. Du kan stå på knä, men det kan kännas obehagligt.