:

Hur ont gör det att skada menisken?

Innehållsförteckning:

  1. Hur ont gör det att skada menisken?
  2. Hur känns ett överansträngt knä?
  3. Kan menisken gå av?
  4. Hur känns det när korsbandet är av?
  5. Hur vet man om ledbandet i knät är av?

Hur ont gör det att skada menisken?

Symtomen är smärta från knäleden och särskilt vid springan mellan lår- och underben (ledspringan). Smärta på insidan av knät är vanligare än på utsidan då den inre menisken oftare är den som skadas. Vridrörelser, som hastiga vändningar, med belastning på knät provocerar ofta smärta.

Hur känns ett överansträngt knä?

Om man känner smärta i knävecket har man troligen mest ont när man går eller utför någon annan form av fysisk aktivitet. Det kan även kännas svårt att sträcka ut benet vid exempelvis löpning. En trolig orsak till just denna smärta är överbelastning eller ett överansträngt knä.

Kan menisken gå av?

De är några millimeter tjocka och består av brosk och bindväv. Meniskerna fungerar som stötdämpare i knäet och gör knäet stabilare när man går, springer och hoppar. När en menisk skadas kan det uppstå sprickor eller att en bit lossnar. Meniskerna blir skörare med åren.

Hur känns det när korsbandet är av?

När du just skadat korsbandet känns det oftast som att något går sönder i knät. Det gör mycket ont. Knät brukar också svullna kraftigt inom några timmar och du får svårt att stödja på benet. Efter några dagar eller veckor har du inte lika ont och svullnaden har gått ned.

Hur vet man om ledbandet i knät är av?

Symptom på ledbandsskada i knät Du blir instabil i knät och i värsta fall, om du belastar knät felaktigt i det läget, kan knät gå ur led. Efter en skada i knät bör all form av idrottsutövande avbrytas. Vid skada som graderas 1 handlar det oftast om att ledbandet är uttänjt och ansträngt.