:

Vad är erosionsskador?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är erosionsskador?
  2. Varför syns Tandhalsarna?
  3. Hur numreras tänderna?
  4. Vad är Mih?
  5. Vad består en tand av?
  6. Kan tandkött återbildas?
  7. Kan skadat tandkött läka?
  8. Hur ska tänder se ut?
  9. Vad är emalj tänder?
  10. Varför går en tand sönder?

Vad är erosionsskador?

Frätskador, eller erosionsskador som det också kallas, innebär att emaljen, det yttersta lagret av din tand, slits ut och löses upp. Om det får fortgå börjar syran slita på tandbenet, dentinet, som finns innanför emaljen och till slut också på pulpan, där nerver och kärl finns.

Varför syns Tandhalsarna?

Ett vanligt problem som vi dagligen ser bland våra patienter är blottade tandhalsar. Dessa blottade tandhalsar orsakas av att man borstar tänderna med en för hård tandborste, för hård tandborstteknik eller att man har borstat för länge på vissa tandytor.

Hur numreras tänderna?

Dina tänder har nummer Från mitten och bakåt betecknas således tänderna med siffrorna ett till åtta. Det innebär att till exempel din högra framtand i överkäken kallas för 1.1 (första tanden i första kvadranten) och din spetsiga hörntand i vänster underkäke kallas för 3.3 (tredje tanden i tredje kvadranten).

Vad är Mih?

Molar Incisor Hypomineralization (MIH) är en störning av emaljen som framför allt drabbar de första permanenta kindtänderna (sexårständerna) men kan även drabba de permanenta framtänderna. Det är en störning som sker när tänderna bildas under det första levnadsåret.

Vad består en tand av?

En tand består av en krona, som är den synliga delen av tanden, och en rot som är den nedre delen. Kronan består av tre lager, det yttersta är emalj som är kroppens hårdaste vävnad. Under emaljen finns tandbenet, som också kallas dentin. Under dentinet finns pulpan med blodkärl och nerver via rötterna.

Kan tandkött återbildas?

Tänder är omgivna av tandkött för att täcka och skydda käkbenet och tandrötterna. Tandköttet är den rosa vävnad som omger tänderna. Det är viktigt att sköta tandköttet ordentligt eftersom det oftast inte växer ut igen om det försvinner.

Kan skadat tandkött läka?

Svullnaden gör att tandköttsfickan mellan tanden och tandköttet blir djupare vilket gör det svårare att hålla rent. Tandköttsinflammationen kan läka ut helt utan bestående skada. Detta förutsätter god och regelbunden munhygien.

Hur ska tänder se ut?

Hur vet man att tänderna blir rena? Känn efter med tungan. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Vad är emalj tänder?

Tandens byggnad Den täcks av ett hårt skal, som kallas emalj. Emaljen är kroppens hårdaste vävnad. Om tanden och tandköttet runt tanden är friskt sträcker sig emaljen ner till kanten av tandköttet. Under emaljen finns tandbenet, som även kallas dentin, och tandens mjuka kärna som kallas pulpa.

Varför går en tand sönder?

Skadade, spruckna eller förlorade tänder kan ha många orsaker. Du kan ha fallit illa och slagit i munnen eller utsatts för yttre våld i form av hårt slag mot tänderna. Andra orsaker kan vara att en tand eller en lagning går sönder när du tuggar, eller att en gammal amalgamfyllning eroderar (fräts sönder).