:

Hur upptäcktes Pompeji?

Innehållsförteckning:

  1. Hur upptäcktes Pompeji?
  2. Vad skedde i Pompeji år 79 efter Kristus?
  3. Var i Italien ligger Pompeji?
  4. Vilka städer begravdes vid Vesuvius?
  5. Finns invid Vesuvius?
  6. Vilka städer begravdes vid Vesuvius utbrott?
  7. När hade Etna utbrott senast?

Hur upptäcktes Pompeji?

Något mer systematiska, men likväl knappast arkeologiska, undersökningar påbörjades 1738. År 1748 upptäcktes Pompeji i samband med grävningar för en underjordisk vattenledning, men det dröjde till 1763 innan det fastställdes vilken stad det rörde sig om i och med att man hittade en inskription med dess namn.

Vad skedde i Pompeji år 79 efter Kristus?

År 79 e.Kr fick vulkanen Vesuvius i södra Italien ett våldsamt utbrott. Vid utbrottet begravdes staden Pompeji av lava och aska. Vulkanutbrottet begravde Pompeji och förmörkade solen i mer än ett dygn.

Var i Italien ligger Pompeji?

Pompeji var en stad söder om Neapel i Italien som begravdes i aska vid ett vulkanutbrott av Vesuvius år 79 e.Kr. Staden hittades igen på 1700-talet och är idag en viktig arkeologisk utgrävningsplats.

Vilka städer begravdes vid Vesuvius?

Herculaneum var en mindre stad i Romarriket, vid dagens Ercolano i Italien. Staden är mest känd för att den förstördes och begravdes av vulkanen Vesuvius utbrott 24 oktober år 79 e.Kr. tillsammans med flera andra städer, däribland Pompeji, Stabiae och Oplontis.

Finns invid Vesuvius?

För andra betydelser, se Vesuvius (olika betydelser). Vesuvius (italienska: Vesuvio) är ett berg och en vulkan i södra Italien. Det ligger 10 km sydöst om Neapel och sträcker sig till 1 281 meters höjd över havet. Vesuvius klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv.

Vilka städer begravdes vid Vesuvius utbrott?

Pompeji (latin: Pompeii, italienska: Pompei) var en antik stad i nuvarande kommunen Pompei i Kampanien i Italien, sydost om vulkanen Vesuvius, känd för att tillsammans med städerna Herculaneum, Stabiae och Oplontis ha blivit förstörd av ett vulkanutbrott år 79 e.Kr.

När hade Etna utbrott senast?

Det kraftigaste kända utbrottet skedde 1669. Då förstördes flera byar och städer. Sedan 1998 har omkring 200 utbrott ägt rum. Sist Etna hade ett riktigt stort utbrott var , då strömmade lavan ner mot byn Zafferana och det var nära att byn begravdes.