:

Vad är typiskt för EDM?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är typiskt för EDM?
 2. När slog EDM igenom?
 3. Vem skapade techno?
 4. När kom elektronisk musik?
 5. Vilka utövar EDM idag?
 6. Vad kännetecknar techno musik?
 7. Vad är techno rave?
 8. När kom hip hop till?
 9. Hur låter bluesmusik?
 10. Vilka instrument använder man i rap?
 11. Vilka instrument använder man i techno?
 12. Hur dansar man på rave?
 13. Hur startade hiphopkulturen och varför?
 14. Hur har blues påverkat samhället?

Vad är typiskt för EDM?

Elektronisk dansmusik (förkortat EDM) är elektronisk musik som främst är avsedd för dans. Den har sitt ursprung i slutet av 1970-talet när synthesizer började användas i diskomusiken, och fick eget liv med housescenen i Chicago i mitten på 1980-talet.

När slog EDM igenom?

- Från att ha varit någon slags undergroundkultur på 80-talet slog EDM igenom i mainstream på 90-talet, säger Ramstedt. Ett av de stora namnen i Finland på 90-talet var Jori Hulkkonen. Han släppte sitt debutalbum Selkäsaari Tracks år 1996 med låtar som bland annat Flavatanssit och 3rd Line.

Vem skapade techno?

Tre personer anses vara upphovsmännen bakom musikgenren – alla från Detroit, Michigan. Dessa är Derrick May, Juan Atkins och Kevin Saunderson, kända som The Belleville Three, eftersom de växte upp i Belleville.

När kom elektronisk musik?

Det första elektroniska instrumentet anses ofta vara thereminen, uppfunnen av Léon Theremin mellan åren 19. Ett annat tidigt elektroniskt instrument var Ondes Martenot, som bland annat är känt för sin användning i Turangalîlasymfonin av Olivier Messiaen, och andra verk av honom.

Vilka utövar EDM idag?

Under 2000-talet har EDM nått en stor publik och är en mycket populär musikstil. De flesta känner till musiker som Daft Punk, Deadmau5 och David Guetta.

Vad kännetecknar techno musik?

I typisk techno är melodier och harmonier i prin-cip bortrensade. De viktiga beståndsdelarna är dels rytm, som oftast är flimmersnabb och hetsig, dels ljuden i sig. Det pågår en ständig tävlan bland techno-musiker att uppfinna nya ljud, som sen snabbt stjäls och införlivas i andra låtar.

Vad är techno rave?

UV-lysande psykedeliska utsmyckningar och färgglad trådkonst med ofta psykedeliska motiv är vanliga dekorationer på festerna. Den vanligaste musiken som spelas på ravefester är breakbeat, detroit techno, psykedelisk trance, house och andra typer av elektronisk dansmusik (EDM).

När kom hip hop till?

Allting började sommaren 1974 i den fattiga stadsdelen Bronx i New York. Eftersom de var för unga, fattiga och svarta för att komma in på klubbar fick partysugna ungdomar fixa sina egna fester. En av områdets mest kända festfixare kallade sig DJ Kool Herc.

Hur låter bluesmusik?

Blueslåtars text handlar ofta om problem eller olycka, framförda i en lösligt berättande stil. Namnet kommer från uttrycket in the blue moods, feeling blue och blue notes som betyder ledsen, sorgsen. De instrument som är vanligast i blues är gitarr, piano, munspel, basgitarr, trummor och slagverk.

Vilka instrument använder man i rap?

Hiphopmusik

Hiphop
Afrika Bambaataa (t.v.), känd som the Father of Hip Hop, 2004.
Kulturellt ursprungUSA, tidigt 1970-tal
InstrumentRap, turntablism, trummaskin, sequencer, synthesizer, klaverinstrument
SubgenrerAlternativ hiphop, crunk, freestyle, gangstarap, horrorcore, Miami bass

Vilka instrument använder man i techno?

Stilistiskt ursprungHouse , electro , synthpop , chicago house , EBM , new beat , hi-NRG , acid house , techno från Detroit
Kulturellt ursprungMitten av 1980-talet ; Detroit , USA
Typiska instrumentTangentbord , synthesizer , trumaskin , sequencer , sampler

Hur dansar man på rave?

När man stampar, sätter man kraftigt ner foten i underlaget i takt till musiken. Det finns dock inget rätt eller fel sätt att dansa och många olika dansstilar lånas in som inspirationskällor – afrikansk dans, breakdance, capoeira, popping, locking, Jumpstyle, orientalisk dans, Melbourne shuffle etc.

Hur startade hiphopkulturen och varför?

Hiphop är en subkulturell rörelse som formades sent 1970-tal av afroamerikanska ungdomar bosatta i South Bronx i New York. Delar av kulturen började bli mainstream under tidigt 1980-tal och under 1990-talet hade hiphop-kulturen spridit sig över hela världen.

Hur har blues påverkat samhället?

Modern amerikansk populärmusik har starkt påverkats av blues, och särskilda musikformer som jazz, storbandsmusik, rhythm and blues, rock'n'roll och country, såväl som konventionell pop har uppkommit på grund av inflytande från blues, eller fått sin nuvarande form tack vare blues.