:

Hur tar man sig till Versailles?

Innehållsförteckning:

 1. Hur tar man sig till Versailles?
 2. Hur många rum finns det i slottet Versailles?
 3. När byggdes slottet i Versaille?
 4. Vad var syftet med Kvinnotåget 1789?
 5. Vad heter det stora slottet utanför Paris?
 6. Hur många bodde på Versailles?
 7. Vilket år var Versaillesfreden?
 8. Vilka var de bakomliggande orsakerna till franska revolutionen?
 9. Vad var nationalförsamlingen under franska revolutionen?
 10. Hur gick det för Marie Antoinettes barn?
 11. Vad gjorde Solkungen?
 12. Vilka stormade Bastiljen?
 13. Hur såg Versaillesfreden ut?
 14. Vilka konsekvenser av första världskriget och Versaillesfreden kan du se idag?
 15. Vad lovade man under Bollhuseden?

Hur tar man sig till Versailles?

Det tar vanligtvis runt 13 minutes att resa 17 km från Paris till Versailles-Chantiers med tåg, även om du kan ta dig dit på endast 11 minutes med de snabbaste tågen. Normalt åker cirka 33 tåg per dag den här rutten.

Hur många rum finns det i slottet Versailles?

Versailles

Plats:Drygt två mil utanför Paris centrum, Frankrike
Arkitekt: Philibert Le Roy 1669 Louis Le Vau Jules Hardouin-Mansart
Arkitektur:Barock
Rum:över 700 stycken
Koordinater:48°48'17.6"N 2°07'13.2"E

När byggdes slottet i Versaille?

1634Slottet i Versailles / Byggstart

Vad var syftet med Kvinnotåget 1789?

Den 5 oktober 1789 marscherade tusentals parisiska kvinnor till det kungliga slottet i Versailles för att kräva lägre brödpriser. Kvinnorna i tåget var marknadssäljare, sillgummor, tvätterskor och syflickor – fattiga arbetarklasskvinnor vars familjer drabbades hårdast av de skyhöga brödpriserna.

Vad heter det stora slottet utanför Paris?

Versailles domäner sträcker sig i dag över ett 800 hektar stort område och uppfördes ursprungligen som jaktslott 1623 till Ludvig XIII. Hans son Ludvig XIV hade emellertid stora planer för slottet och det var han som med utbyggnader och förbättringar inledde skapelsen av det palats som Versailles utgör i dag.

Hur många bodde på Versailles?

Versailles är idag en stad med ca 85 000 invånare som ligger 17 kilometer sydväst om Paris. Redan under medeltiden låg en by på platsen, men Versailles historia som vi känner den genom historieböckerna börjar med att Ludvig XIV () beslutar att skapa ett monument över sig själv.

Vilket år var Versaillesfreden?

Undertecknandet av fredsfördraget i Versailles, . Versaillesfreden var ett fredsfördrag efter första världskriget 1919 som Frankrike, Storbritannien och USA slöt med det besegrade Tyskland och de andra länderna som ingått i trippelalliansen.

Vilka var de bakomliggande orsakerna till franska revolutionen?

ANNONS

 • Upplysningens idéer.
 • Amerikanska revolutionen.
 • Missväxt och svält.
 • Missnöje mot hovets livsstil.
 • Missnöje mot adelns rättigheter.
 • Frankrikes misslyckade utrikespolitik.
 • Borgarna krävde politiska rättigheter.

Vad var nationalförsamlingen under franska revolutionen?

Nationalförsamlingen var en egen riksdag som det tredje ståndet, alltså folket i Frankrike, bildade. 4. Under skräckväldet avrättades många människor, bland annat kungen och drottningen. (De revolutionära avrättade personer som de ansåg vara ett hot mot folkets nyvunna rättigheter.

Hur gick det för Marie Antoinettes barn?

Marie-Antoinettes dotter Marie-Thérèse utlämnades till Österrike år 1795. Den 17-åriga flickan blev en stark kvinna; kejsar Napoleon kallade henne senare ”den ende karlen i hela hennes släkt”. Efter ett barnlöst och trist äktenskap med sin kusin avled hon år 1851, 72 år gammal.

Vad gjorde Solkungen?

Ludvig stärkte Frankrikes position som stormakt och införde kungligt envälde i landet. Under hans tid vid makten utkämpade Frankrike tre storkrig: Fransk-nederländska kriget, pfalziska tronföljdskriget och spanska tronföljdskriget.

Vilka stormade Bastiljen?

Den stormade befolkningen i Paris den medeltida fästningen Bastiljen. Stormningen av Bastiljen kom att bli en symbol för folkets seger över förtryckarna. Därför har den 14 juli blivit Frankrikes nationaldag.

Hur såg Versaillesfreden ut?

Erkänna att Tyskland och dess bundsförvanter genom sin aggression hade påtvingat de allierade kriget och därmed var ansvariga för förstörelsen och förlusterna som hade tillfogats dem.

Vilka konsekvenser av första världskriget och Versaillesfreden kan du se idag?

Utan första världskriget skulle bolsjevikerna aldrig ha gripit makten i Ryssland och nazisterna aldrig segrat i Tyskland, utan första världskriget skulle det aldrig ha blivit något andra världskrig, och ingen Förintelse, inte heller något kallt krig, samtidigt som de konflikter som präglat tiden efter 1945 troligtvis ...

Vad lovade man under Bollhuseden?

Vad lovade man under bollhuseden? Bollhuseden innebar att man lovade att ta fram en skriven grundlag som försäkrade allas rättigheter och kungens skyldigheter. 14 juli är Frankrikes nationaldag.