:

Hur är de europeiska kungahusen släkt?

Innehållsförteckning:

 1. Hur är de europeiska kungahusen släkt?
 2. Hur mycket betalar man i skatt till kungen?
 3. Vilka får apanage i Sverige?
 4. Hur hänger kungahusen ihop?
 5. Hur är tronföljden i Sverige?
 6. Hur mycket tjänar Sveriges kungen per månad?
 7. Hur försörjer sig kungafamiljen?
 8. Hur mycket får kungen per år?
 9. Har prinsessan Madeleine apanage från Sverige?
 10. Vad ingår i apanaget?
 11. Vem blir kung efter Kungen?
 12. Var är Gustav V begravd?
 13. Vem är tronarvinge efter Victoria?

Hur är de europeiska kungahusen släkt?

De är dessutom släkt med nästan alla Europas regerande och avsatta kungahus. Så påståendet att familjen Bernadotte är en fransk invandrarfamilj utan kunglig och utan svensk anknytning har inte stämt de senaste hundrafemtio åren. De kungliga äktenskapen arrangerades högt över huvudena på de närmast berörda.

Hur mycket betalar man i skatt till kungen?

Statschefen erhåller idag apanage istället för lön. Apanage innebär att kungen fritt får disponera sin inkomst utan att redovisa kostnader eller betala inkomstskatt.

Vilka får apanage i Sverige?

Kungen och drottningen fick 8 miljoner, kronprinsessan Victorias familj fick 4,5 miljoner kronor och prins Carl Philips familj 1,1 miljoner kronor. Att barnen inte får lika mycket, prinsessan Madeleine får dessutom inget alls, har sina skäl.

Hur hänger kungahusen ihop?

Alla är nämligen släkt med alla i Europas kungahus, men många är också vänner på det privata planet – och lite extra nära relationer finns i de nordiska kungahusen. Vår egen kung har en mycket god kontakt med sin kusin och regentkollega, drottning Margrethe av Danmark.

Hur är tronföljden i Sverige?

Sverige har sedan 1980 full kognatisk tronföljd, alltså att den äldsta bröstarvingen ärver tronen oberoende av kön. Successionsordningen reglerar att därefter ärver monarkens äldre syskon och äldre syskons barn före yngre syskon och yngre syskons barn, dvs primogenitur.

Hur mycket tjänar Sveriges kungen per månad?

Ge kungen samma lön som statsministern och talmannen Det nya arvodet är om 164000 kronor i månaden. Det ger Stefan Löfven en årsinkomst på närmare 2miljoner kronor om året.

Hur försörjer sig kungafamiljen?

Det har kungen bestämt. Kungahuset får pengar av staten varje år. Pengarna kommer från skatt som folket betalar till staten. Kungen får pengarna för att han är statens chef.

Hur mycket får kungen per år?

Stora delar av den svenska kungafamiljen uppbär apanage årligen. Det handlar om en del av skattebetalarnas pengar som årligen tilldelas till kungen, som bestämmer hur pengarna ska fördelas. År 2020 tog hovet emot 146 miljoner kronor totalt i form av apanage.

Har prinsessan Madeleine apanage från Sverige?

Prinsessan Madeleine, maken Chris O'Neill och barnen lämnade Sverige och Stockholm 2016. Först för London, sedan för USA där de numera bor. När hovets verksamhetsberättelse för 2021 presenterades under måndagen framgick det att prinsessan Madeleine inte längre får några pengar från apanaget.

Vad ingår i apanaget?

Därav går runt 72 miljoner till Hovstaterna som så kallat apanage. Återstående del, runt 69 miljoner, går till slottsstaten för drift och underhåll av de elva Kungliga slotten och deras museiverksamhet samt övriga kungliga egendomar såsom Kungliga Djurgården, Hagaparken och Riddarholmskyrkan.

Vem blir kung efter Kungen?

Kungen är som bekant högst upp på tronen som statschef av Sverige. Den dagen han inte längre är kung är det kronprinsessan Victoria som per automatik tar över tronen efter sin far. Hon blir då drottning av Sverige och prinsessan Estelle blir kronprinsessa av Sverige.

Var är Gustav V begravd?

9 november 1950Gustaf V / Begravd

Vem är tronarvinge efter Victoria?

Skulle ingen på Victorias sida (Victoria eller hennes barn) vilja fullfölja tronplikten övergår den till prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Han blirkung och Sofia drottning av Sverige.