:

Hur djupt är ett underskåp?

Innehållsförteckning:

 1. Hur djupt är ett underskåp?
 2. Vilka är standardmått?
 3. Hur mycket ska en bänkskiva sticka ut?
 4. Hur djup är en köksbänk?
 5. Hur långt mellan bänkskiva och överskåp?
 6. Vad heter de olika skåpen?
 7. Hur bred ska en dörröppning vara?
 8. Vad menas med 9x21?
 9. Hur mycket överhäng på bänkskiva?
 10. Hur mycket överhäng klarar bänkskiva?
 11. Måste man ha vatten i köksön?
 12. Hur långt mellan diskbänk och överskåp?
 13. Vilken höjd ska skenan sitta på Ikea kök?
 14. Hur gammalt är skåpet?
 15. Hur monteras passbitar över 50mm?

Hur djupt är ett underskåp?

Standardhöjd på arbetsbänk/underskåp – 90 cm, men här kan det skilja drygt 5–10 cm beroende på vad du själv föredrar. Standarddjup på arbetsbänk/underskåp – 60 cm.

Vilka är standardmått?

Smarta minneslistan för kökets mått

 • Arbetsbänk, diskbänk höjd: 90 cm.
 • Arbetsbänk djup: minst 60 cm.
 • Avstånd arbetsbänk-överskåp: 50 cm.
 • Höjd köksfläkt: 50 cm över spishällen.
 • Djup överskåp: 40 cm.
 • Bänkskåpens sockelhöjd: 10 cm.
 • Fri yta framför köksbänk: 110 cm.
 • Fri yta framför spis och diskmaskin: 120 cm.

Hur mycket ska en bänkskiva sticka ut?

Bänkskivan bör vara minst 60 cm djup och inte sticka ut mer än 3 cm över kanten för att det ska vara lätt att komma åt att ta fram saker ur underskåpen.

Hur djup är en köksbänk?

Djupet på bänkskivan till den nyaste köksstommen, det vill säga Metod-stommen, är 630 mm eller 63,0 cm. På de äldre Faktum-stommarna är djupet istället 620 mm eller 62 cm.

Hur långt mellan bänkskiva och överskåp?

Ha rejält med avstånd mellan skåp och bänk om de är placerade mittemot varandra. Räkna med 110–120 centimeter mellan den öppna skåpsluckan och bänken så att du kan dra ut en låda samtidigt. För att underlätta din matlagning bör det finnas åtminstone 50 centimeters avställningsyta på båda sidor om spisen.

Vad heter de olika skåpen?

Olika varianter och beteckningar på skåp

 • Armoire är en större typ av skåp med lådor. Namnet kommer från franskan.
 • Badrumsskåp.
 • Garderob.
 • Kassaskåp.

Hur bred ska en dörröppning vara?

Fritt passagemått genom dörrarna bör vara minst 0,76 meter utom entrédörren till bostaden som bör vara 0,80 meter. Även om dörren är en pardörr ska personer med nedsatt rörelseförmåga självständigt kunna manövrera dörren så att fritt passagemått uppnås.

Vad menas med 9x21?

I dörrbranschen talas det om modulmått. Dessa mått anger hålet i väggen där karmen skall monteras. Är hålet exempelvis 9 mm (bxh) så är modulmåttet 9x21.

Hur mycket överhäng på bänkskiva?

Glöm inte att lägga till 15 mm för överhäng. 03 Om du behöver ta mått för en fristående bänkskiva (till exempel för en köksö) är det bara att börja i ena änden och lägga till 30 mm för överhäng på respektive sida.

Hur mycket överhäng klarar bänkskiva?

Beroende på vilket material du valt till din bänkskiva klarar den av olika mycket överhäng. Vissa material löper större risk att knäckas eller brytas av om överhänget är för stort. Det finns dock en väldigt smidig lösning på det problemet som tillåter en bit extra överhäng även för något svagare bänkskivor.

Måste man ha vatten i köksön?

Köksö utan vatten. Många vill gärna ha en köksö, och då med en spishäll i själva ön. Något som inte alla tänker på är att man måste dra vatten till köksön, då Boverket av säkerhetsskäl har som krav vid nybyggen att det finns vatten i anslutning till en häll.

Hur långt mellan diskbänk och överskåp?

Avstånd mellan diskbänk och överskåp: 50 cm. Avstånd mellan spishäll och fläktkåpa: 50 cm. Vid gasspis bör avståndet vara 65 cm.

Vilken höjd ska skenan sitta på Ikea kök?

METOD väggskena ska alltid monteras så att underkanten på skenan är 6cm under skåpets överkant. Du kan till exempel tänka: ben 8cm + stomme 80cm - 6cm = höjden där underkanten på upphängningsskenan ska vara. Tänk på att det alltid är viktigt att placera skenan utefter golvets högsta punkt.

Hur gammalt är skåpet?

Men efter lite efterforskningar har det nu visat sig att det är från mitten av 1800-talet, ibland kallas dessa skåp för värmlandsskåp och verkar vara en möbel som har producerats i stora upplagor.

Hur monteras passbitar över 50mm?

Passbit bör monteras för att kunna öppna fronten minst 90 grader . Hörnväggskåpen har två fästreglar (a) som är mon- terade stående i hela skåpets höjd . Infästning mot väggen ska göras 50 mm från skåpets insida . Hörnväggskåp med blindfront och passbit mot intil- liggande väggskåp .