:

Hur stor damm för koi?

Innehållsförteckning:

  1. Hur stor damm för koi?
  2. Hur mycket kostar det att bygga en damm?
  3. Hur ofta ska man mata Koi?
  4. Är Koi i damm?
  5. Måste man ha bygglov för damm?
  6. Vilken Dammpump ska jag välja?
  7. Hur mycket mat till Koi?
  8. Vilka djur lever i en damm?
  9. Hur djupt för att inte Bottenfrysa?

Hur stor damm för koi?

När du bygger en damm är det några saker du ska tänka på om du vill ha fiskar i den. Dammen bör ha en djuphåla på minst 70 cm för guldfiskar och minst 100 cm för Koikarp. Ska fiskarna vara kvar i dammen under vintern bör djupet vara minst 70 cm för guldfisk och 120 cm för Koikarp och innehålla minst 500 L vatten.

Hur mycket kostar det att bygga en damm?

Vad dammens totala kostnad blir är givetvis upp till dig själv och vilka material du köper in, men att komma undan med under 10 000 kr är inte omöjligt för den som jagar runt efter bra priser. Mer än 20 000 kr ska du inte behöva betala om du inte har en ovanligt stor eller exklusiv damm.

Hur ofta ska man mata Koi?

Ämnesomsättningen hos koi är starkt beroende av temperaturen med allra bäst aptit och tillväxtmöjligheter runt 22-25C, de kan då utfodras mycket kraftigt många gånger per dag. Tänk på att aldrig mata mer än vad som äts upp på ca 10 min och aldrig mer än vad filtret kan hantera med fortsatt perfekta vattenvärden.

Är Koi i damm?

Koi skiljs lätt från guldfisken genom två par skäggtömmar från läppen. Koi blir betydligt större än guldfisk och ställer också större krav på vattnet och utfodringen. I stora dammar blir koi ca 50-60 cm men kan i undantagsfall bli ända upp mot en meter. I mindre dammar stannar den vid ca 30 cm.

Måste man ha bygglov för damm?

I de flesta fall krävs inget bygglov för att bygga en damm, men om den ska vara exceptionellt stor eller djup kan det behövas. Kolla gärna med din kommuns byggnadsnämnd för att vara på säkra sidan!

Vilken Dammpump ska jag välja?

I stora och/eller djupa dammar är det ofta problem att placera fontänpumpen på ett bra sätt. Den flytande fontänen med pump råder bot på det. Pumpar med inbyggt filter är perfekt för en mindre trädgårdsdamm. Pump, UVC-enhet och mekanisk rening är inbyggt i samma enhet som ställs i dammen.

Hur mycket mat till Koi?

Du bör aldrig ge din Koi mer mat än de kan äta under några minuters tid. Överbliven mat kan i så fall sjunka till botten och brytas ner, vilket skapar en massa extra organiskt avfall i din damm.

Vilka djur lever i en damm?

En damm lockar till sig grodor, salamandrar, trollsländor, skräddare, ryggsimmare, dykarbaggar och många andra djurarter. Normalt behöver man inte föra dit djuren – finns de i närheten kommer de av sig själva om förhållandena är de rätta.

Hur djupt för att inte Bottenfrysa?

Är dammen tillräckligt djup (minst 70 cm) och du har installerat utrustning så att den inte riskerar att bottenfrysa kan de flesta kallvattenfiskar som t. ex. guldfisk, guldid och koikarp gå kvar över vintern.