:

Vad kan man göra med en laserskärare?

Innehållsförteckning:

 1. Vad kan man göra med en laserskärare?
 2. Hur tjockt kan man skära med laser?
 3. Vad kostar en laserskärare?
 4. Vilken uppgift har Skärgasen vid laserskärning Bland annat?
 5. Hur kan laser skära?
 6. Hur använder man en Plasmaskärare?
 7. Vilken gas till Plasmaskärare?
 8. Vad kostar vattenskärning?
 9. När används laserskärning?
 10. Kan man svetsa med en plasmaskärare?
 11. Vad menas med Pilottändning?
 12. Vad kallas den ljusbåge som används vid plasmaskärning?
 13. Vad kan man göra med en plasmaskärare?
 14. Hur skär man med plasmaskärare?
 15. Varför plasmaskärare?

Vad kan man göra med en laserskärare?

De flesta laserskärare fungerar till skärning och gravering i olika skivmaterial, det vill säga på plana ytor. Det förekommer dock maskiner som klarar bearbetning av cylindriska former, som exempelvis rör. I filmen ovan visas till exempel en CO2-laser på 100 watt.

Hur tjockt kan man skära med laser?

I våra lasermaskiner kan vi skära mellan 0,3 mm – 6 mm rostfritt stål, i aluminium från 0,5 till 5 mm och i svartstål 0,5 – 10 mm. Det finns andra kraftfullare maskiner, men vi är specialiserade på just tunnplåt.

Vad kostar en laserskärare?

Priset för varje laserskärning beror bland annat på hur lång tid det tar att laserskära ritningen, alltså skärtiden. Skärtiden är beroende av materialets hårdhet, tjocklek samt ritningens komplexitet. Skärtiden varierar alltså från material till material, och självklart även från ritning till ritning.

Vilken uppgift har Skärgasen vid laserskärning Bland annat?

Inom industrin är oxygen och nitrogen de vanligaste skärgaserna. Gasen spelar en viktig roll i laserskärningsprocessen genom att: Gasen blåser rent det smala laserskurna snittet från smält material. Linsen skyddas mot sprut och ångor som genereras vid skärningen.

Hur kan laser skära?

Laserstrålen kan pulsera eller vara konstant. Den kommer att skära på ett mycket exakt vis genom materialet. Strålen börjar med att skapa ett hål i materialet och sedan så fortsätter den skära från hål-punkten. Man kan kontrollera intensitet, längd och hetta vilket gör att man kan skära på olika sätt.

Hur använder man en Plasmaskärare?

Plasma skärning En plasmaskärare skapar en ljusbåge mellan skärelektroden och det bearbetade materialet. Det är ljusbågen (plasma) som hettar upp det elektriskt ledande materialet, till exempel stål, rostfritt, aluminium, mässing, m.m. som man vill bearbeta.

Vilken gas till Plasmaskärare?

Gaser vid plasmaskärning Genom att kombinera med hydrogen, som är en lätt gas men har högt energiinnehåll, kan du får en optimal lösning. Argon/hydrogen-blandningarna används främst för skärning i austenitiskt rostfritt stål och aluminium.

Vad kostar vattenskärning?

Med en vattenskärare är det möjligt att med stor precision skära i stort sett vilka material som helst. Men det är ett dyrt verktyg som med prislappar på flera hundra tusen kronor främst används industriellt.

När används laserskärning?

Laserskärning används framför allt inom verkstadsindustrin, ofta av företag knutna till fordons- och vitvaruindustrin, exempelvis vid tillverkning av disk- och tvättmaskiner. Den fokuserade laserstrålen är så intensiv att den smälter och förångar materialet som ska skäras.

Kan man svetsa med en plasmaskärare?

Vid luftplasmaskärning och skärning med nitrogen som plasmagas blir snittkanten övermättad med nitrogen i ett tunt ytskikt, ca 20µm. Med MAG-svetsning eller pulverbågsvetsning uppträder porositet i svetsen. Skiktet måste därför avlägsnas före svetsning. Detta kan göras genom slipning.

Vad menas med Pilottändning?

Pilottändning funkar i luften, helt utan jord, men detta är inte alls bra (kan det ha varit för HF-transistorerna?). Bör göras så lite som möjligt. Allt enligt VD:n för svenska Stahlwerk. Det sägs att man är vuxen när man pratar mer om vad man har gjort än vad man ska göra.

Vad kallas den ljusbåge som används vid plasmaskärning?

En plasmaskärare skapar en ljusbåge mellan skärelektroden och det bearbetade materialet. Det är ljusbågen (plasmat) som hettar upp det elektriskt ledande materialet, till exempel stål, rostfritt, aluminium, mässing, m.m. som man vill bearbeta.

Vad kan man göra med en plasmaskärare?

Plasmaskärning används effektivt på både tunna och tjocka metaller. De mindre maskinerna kan skära igenom upp till 38 mm tjock metall och de större datorstyrda maskinerna kan skära igenom upp till 150 mm. Metall som är krökt eller vinklad är mycket lätt att skära igenom med en plasmaskärare.

Hur skär man med plasmaskärare?

Principen för plasmaskärning är att man tänder en elektrisk ljusbåge mot arbetsstycket samtidigt som man blåser med en gas genom ljusbågen. Temperaturen blir väldigt hög, i vissa fall uppåt 30 000 grader, och vartefter metallen smälter blåses den bort den med gasen.

Varför plasmaskärare?

Effektiv skärning Plasmaskärning används effektivt på både tunna och tjocka metaller. De mindre maskinerna kan skära igenom upp till 38 mm tjock metall och de större datorstyrda maskinerna kan skära igenom upp till 150 mm. Metall som är krökt eller vinklad är mycket lätt att skära igenom med en plasmaskärare.