:

Hur mycket kostar det att bli omskuren?

Innehållsförteckning:

 1. Hur mycket kostar det att bli omskuren?
 2. Kan man ha för mycket förhud?
 3. Kan förhuden fastna?
 4. Hur mycket ska man kunna dra tillbaka förhuden?
 5. Är omskärelse gratis?
 6. Vad kostar omskärelse vuxen?
 7. Vad ska man göra om man har för mycket förhud?
 8. Får mycket Flens?
 9. Vad gör man om förhuden sitter fast?
 10. Hur får man ner förhuden?
 11. När ska man dra tillbaka förhuden på barn?
 12. Hur kan man töja ut sin förhud?
 13. Vad kostar det att göra omskärelse?
 14. Är det lagligt att omskära pojkar i Sverige?
 15. Kan man omskära sig som vuxen?

Hur mycket kostar det att bli omskuren?

Om det finns medicinska skäl så kostar operationen inte mer än ett vanligt läkarbesök. I annat fall så kan du få bekosta operationen själv. Exakt vad detta skulle kosta får du prata med undersökande läkare om, det kan vara lite olika i olika landsting.

Kan man ha för mycket förhud?

Penisens och förhudens utseende kan till viss del ändra sig när du växer och utvecklas, men det går inte att säga säkert att din förhud kommer att bli kortare. Du kan prova att dra tillbaka förhuden lite när du kissar för att strålen ska gå mindre snett. Hur mycket förhud man har är olika från person till person.

Kan förhuden fastna?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om förhuden dras tillbaka och fastnar. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Hur mycket ska man kunna dra tillbaka förhuden?

Vanligen skall man kunna dra tillbaka förhuden helt över ollonet så att man kan tvätta sig ordentligt men det är inte något måste för att kunna genomföra ett samlag.

Är omskärelse gratis?

Du som är myndig och vill operera bort din förhud av religiösa eller kulturella skäl får själv betala för operationen. Det kan kosta olika i olika landsting och regioner. En del landsting och regioner utför bara förhudsoperationer om de är medicinskt motiverade, till exempel vid trång förhud.

Vad kostar omskärelse vuxen?

Opererar du bort förhuden för att du har något besvär, till exempel trång förhud, betalar du den vårdavgift som gäller för den region du bor i. I de flesta regioner är sjukvården kostnadsfri för ungdomar, till vilken ålder varierar beroende på var du bor.

Vad ska man göra om man har för mycket förhud?

Ju längre tid förhuden sitter fast desto mer svullet blir det. Det blir då svårare att föra tillbaka förhuden över ollonet igen. Oftast kan läkaren dra tillbaka förhuden över ollonet igen men ibland krävs en operation.

Får mycket Flens?

Ibland kan det samlas överskott (smegma, "flensost") under förhuden av det talg som bildas för hålla huden mjuk. Det kan lukta. Det är bara att tvätta bort det med ljummet vatten. Eftersom du tvättar dig ofta är det risk att du torkar ut den tunna huden på penis, det är antagligen det som ger dina besvär.

Vad gör man om förhuden sitter fast?

Förhuden kan även vara svår att föra tillbaka om den delvis sitter fast mot ollonet med så kallade sammanväxningar eller synechier. Detta behöver inte innebära att förhuden är trång. Sammanväxningar behöver oftast inte behandlas. Dra alltid tillbaka förhuden helt, och ned över ollonet igen för att inte fastna.

Hur får man ner förhuden?

En metod som används är att smörja den tunna ringen av hud runt ollonet med en kortisonsalva. Det gör huden mer följsam, och efter några veckor kan huden försiktigt töjas genom att dra förhuden bakåt. Vid svårare fall av förhudsförträngning kan det bli aktuellt med en operation.

När ska man dra tillbaka förhuden på barn?

När ska man börja tvätta pojkar under förhuden? Först när de blivit så gamla att förhuden går att dra tillbaka. Innan dess tvättar man bara utanpå. Försök inte dra tillbaka en förhud som ”inte vill”.

Hur kan man töja ut sin förhud?

Om du inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet, kan du först själv försöka behandla trångheten genom att försiktigt töja förhuden. Töjning betyder att förhuden masseras och dras tillbaka med fingrarna så lång det går lätt och smärtfritt. Före töjning lönar det sig att smörja ollonet med en bassalva.

Vad kostar det att göra omskärelse?

Där opererar man barn som är yngre än 3 månader eller väger mer än 15 kg (ca 2 år). På barn yngre än 3 månader görs omskärelsen med lokalbedövning och kostar 3 500 kr. På barn äldre än 2 år görs omskärelsen med narkos och kostar 6 500 kr.

Är det lagligt att omskära pojkar i Sverige?

I Sverige är könsstympning (omskärelse) av flickor och kvinnor förbjudet enligt lag (1982:316) med förbud mot könsstympning av kvinnor. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.

Kan man omskära sig som vuxen?

Du som är myndig och vill operera bort din förhud av religiösa eller kulturella skäl får själv betala för operationen. Det kan kosta olika i olika landsting och regioner. En del landsting och regioner utför bara förhudsoperationer om de är medicinskt motiverade, till exempel vid trång förhud.