:

Hur lång tid tar det för en sena i fingret att läka?

Innehållsförteckning:

 1. Hur lång tid tar det för en sena i fingret att läka?
 2. Vad är Tenosynovit?
 3. Hur ser man om en sena är av?
 4. Kan triggerfinger gå över av sig själv?
 5. Hur känns en skadad sena?
 6. Vad händer om en sena går av?
 7. Vad är Entesiter?
 8. Kan inte stödja på handleden?
 9. Vad är senor?
 10. Kan man sträcka senor?
 11. Kan man träna bort triggerfinger?
 12. När opererar man triggerfinger?
 13. Kan en skadad sena läka?
 14. Vad är seninflammation?
 15. Kan en sena läka?

Hur lång tid tar det för en sena i fingret att läka?

Efter fyra veckor får fingrarna röras fritt under träningen med egen kraft, men full belastning på handen tål den skadade senan först efter tre månader. Beroende på yrke och vilken hand som är skadad kan sjukskrivningen variera mellan 1-12 veckor.

Vad är Tenosynovit?

Tenosynovit, senskideinflammation, beror i första hand på överansträngning. Tillståndet förekommer också i samband med vissa reumatiska sjukdomar såsom reumatoid artrit, spondartriter och SLE (systemisk lupus erythematosus) samt även vid andra sjukdomar som diabetes eller hypothyreos (underfunktion i sköldkörteln).

Hur ser man om en sena är av?

Vid misstänkt senskada skall senan alltid testas med motstånd, eftersom även en partiell skada kan ge fullt rörelseutslag. Om undersökaren finner bibehållen rörlighet men nedsatt kraft eller om patienten känner distinkt smärta vid undersökningen talar detta för partiell skada.

Kan triggerfinger gå över av sig själv?

Ibland går triggerfinger tillbaka av sig självt. Om inte behövs någon typ av behandling: Fingerskena under några veckor, för att räta ut fingret, hjälper för vissa. En arbetsterapeut kan under tiden hjälpa till om du har svårt att röra fingret som vanligt.

Hur känns en skadad sena?

En lätt senskada ger inte så tydliga symptom. En lätt värmeökning och ansvällning över den drabbade senan som snabbt försvinner, kan vara de enda tecknen. Allvarligare skador ger mera värme, kraftigare svullnad och smärta vid tryck över den skadade senan.

Vad händer om en sena går av?

Det gör mycket ont. Muskeln kan svälla upp och kännas öm. Du får sämre kraft i muskeln och ibland ett blåmärke.

Vad är Entesiter?

Som egentliga entesopatier räknas i synnerhet teniditer, som kännetecknas av smärta, svullnad och nedsatt rörlighet, och epikondyliter. Entesopatier har förr omväxlande kallats entesiter, och definierats som en inflammation som i synnerhet uppkommer av överbelastning eller vid reumatism.

Kan inte stödja på handleden?

Möjliga orsaker Oftast beror det på överansträngning av handleden vid exempelvis nya och upprepade rörelser eller om du bär tunga föremål. Överbelastning kan i sin tur orsaka en inflammation i handleden. Det kan leda till att du får ont i handleden vid böjning och vridning med smärtutstrålning över handrygg och tumme.

Vad är senor?

Senor fäster musklerna vid skelettet Varje skelettmuskel omges av en hinna av bindväv. Där muskeln tar slut övergår bindväven i en sena som fäster vid skelettet. Senorna består av stram bindväv. De kortaste senorna är bara några millimeter långa och de längsta är ungefär 30 centimeter.

Kan man sträcka senor?

Senskada skall därför alltid misstänkas vid sår på ovansidan av handen. Om en eller flera senor går av kan du få sämre kraft eller helt förlora förmågan att sträcka ett eller flera fingrar.

Kan man träna bort triggerfinger?

Du ska använda handen så normalt som möjligt i aktiviteter med ortosen på. För ett triggerfinger som varat i mer än 6 månader hjälper det inte med ortosbehandling. Ta av ortosen och gör träningen vid 3 tillfällen per dag och 5 repetitioner vid varje tillfälle.

När opererar man triggerfinger?

Inflammationen kan ibland leda till att ett eller flera fingrar fastnar i böjt eller sträckt läge, så kallat "triggerfinger". Besvären börjar med att handflatans böjsena blir öm. Inflammationen kan botas med kortison eller operation.

Kan en skadad sena läka?

Sammanfattningsvis kan sägas att det tar lång tid för en sena att läka och därför kan rehabiliteringstiden bli lång från 3 månader till 12 månader beroende på skadans art. Forskning har visat att all vävnad måste belastas för att bli starkare1.

Vad är seninflammation?

Inflammation är ett tillstånd som uppstår när kroppen försvarar sig mot något som upplevs som främmande – till exempel bakterier eller virus. Kroppens immunförsvar startar då en rad komplexa biologiska reaktioner för att eliminera inkräktarna och läka.

Kan en sena läka?

När en trasig hälsena läker ihop är det framför allt kollagenfibrer som återbildas. Först ligger de lite huller om buller i senan, men med tiden lägger sig varje fiber i belastningsriktningen. – Belastar man senan för lite läker den långsammare, det tar alltså längre tid att få tillbaka rörelseförmåga och bra funktion.