:

Vad är skillnaden på ett ATX och ett mini ITX?

Innehållsförteckning:

 1. Vad är skillnaden på ett ATX och ett mini ITX?
 2. Hur monterar du moderkortet förklara hur och var i detalj samt om det är något man ska tänka på?
 3. Vad finns på ett moderkort?
 4. Hur stort är ett ATX moderkort?
 5. Vad är formfaktor dator?
 6. Vad är BIOS i datorn?
 7. Vad kopplas till moderkortet?
 8. Hur man monterar moderkortet?
 9. Vad är gränssnitt på moderkort?
 10. Hur vet man om processorn passar moderkortet?
 11. Vad heter standard bussen som finns på moderkortet?
 12. Vad menas med ATX formfaktor?
 13. Vad gör ett datorchassi?
 14. Vad bestäms av formfaktor?
 15. Hur fungerar BIOS?

Vad är skillnaden på ett ATX och ett mini ITX?

Bland annat har storleken Mini-ITX blivit hett eftertraktad för att ha i enkla kontorsdatorer och HTPC-datorer (hembiodatorer). Kort som följer Mini-ITX-standarden kan monteras i ett vanligt ATX-chassi, även om fördelen med att ha ett litet moderkort då försvinner.

Hur monterar du moderkortet förklara hur och var i detalj samt om det är något man ska tänka på?

Vilket plattform du väljer styr bland annat vilken processor du kan monteramoderkortet.

 1. Kontrollera dina behov och köp rätt saker. ...
 2. Förbered moderkortet. ...
 3. Ta bort det gamla moderkortet. ...
 4. Förbered montering av det nya moderkortet. ...
 5. Skruva fast det nya moderkortet. ...
 6. Montera alla kontakter och kort. ...
 7. Starta upp och gå in i bios.

Vad finns på ett moderkort?

Allt från datorns CPU, processor, till sitt ram-minne vidare till sin hårddisk och sitt grafikkort, allt kopplas in i moderkortet. Moderkortet är den bit av datorns hårdvara som kan ses som ”ryggraden” i en PC, eller mer lämpligt som modern som kopplar samman alla delar.

Hur stort är ett ATX moderkort?

Moderkort enligt formfaktorn ATX mäter typiskt 3 mm och är därför inte lämpliga kandidater för kompakta byggen, då chassin som sväljer dessa helt enkelt inte går att krympa särskilt mycket.

Vad är formfaktor dator?

Det finns en mängd standarder, vanligen kallade formfaktorer, för datorchassin, som avgör vilka moderkort och nätdelar som passar i lådan. Formfaktorn är till stor del knuten till vilken storlek datorchassit har. Storlekarna delas först in i liggande eller stående, därefter i höjd. Dessa benämns oftast på engelska.

Vad är BIOS i datorn?

Förkortningen står för Basic Input Output System och det är den första mjukvaran som vaknar till liv när du startar datorn. Bios initiala jobb är att kolla att hårdvarukonfigurationen på datorn fungerar som den ska och sedan starta operativsystemet.

Vad kopplas till moderkortet?

Börja med den bastanta 24-pinskabeln som löper från nätaggregatet. Denna kontakt kan endast monteras åt ett håll och har en liten plastspärr som låser fast den på moderkortet vid inkoppling. Därefter är det dags att koppla in 8-pinskabeln från nätaggregatet till moderkortet.

Hur man monterar moderkortet?

Håll på sidan av moderkortet eller i dess sköldar och använd baksidan av chassit och den eventuella ledaren som guider. Justera moderkortet så att dess hål är i linje med gängorna i distanserna och skruva sedan åt det.

Vad är gränssnitt på moderkort?

Gränssnitt för transportering av data, främst från hårddiskar till datorer. Hårddiskar och SSDs kopplas till stor del in via kablar med gränssnittet.

Hur vet man om processorn passar moderkortet?

Koll på sockeln Har du en stationär dator och vill köpa en lös processor för att uppgradera den måste du hålla koll på vilken sockel (kontakten på datorns moderkort) processorn är byggd för, och exakt vilka processorer som ditt moderkort kan hantera.

Vad heter standard bussen som finns på moderkortet?

Även kallad 8 bitars ISA-bus (4,77 MHz).

Vad menas med ATX formfaktor?

Advanced Technology Extended (ATX) är en formfaktor och industristandard för moderkort i PC, i nya Macintosh samt standard för nätdelar. ATX är den numera vanligast förekommande standarden för pc-datorer.

Vad gör ett datorchassi?

Ett datorchassi (även kallat datorlåda, datorkabinett eller - till vardags - datorburk) är ett skal med en stomme där en skrivbordsdators samtliga beståndsdelar är inbyggda, förutom in- och utenheter som bildskärm och tangentbord.

Vad bestäms av formfaktor?

Formfaktor, en försvenskning av det engelska ordet Form factor. I datorvärlden avser man då en standard som fysiskt bestämmer storlek på någonting, ibland även kombinerat med andra egenskaper som till exempel vilka anslutningmöjligheter som ska finnas och var de ska vara placerade.

Hur fungerar BIOS?

Förkortningen står för Basic Input Output System och det är den första mjukvaran som vaknar till liv när du startar datorn. Bios initiala jobb är att kolla att hårdvarukonfigurationen på datorn fungerar som den ska och sedan starta operativsystemet.