:

Varför rullar Tomatbladen ihop sig?

Innehållsförteckning:

 1. Varför rullar Tomatbladen ihop sig?
 2. Hur mycket vatten ska tomaterna ha?
 3. Varför blir bladen gula på tomater?
 4. Hur får man kraftiga tomatplantor?
 5. Varför blir Tomatbladen mörka?
 6. Varför blir Tomatbladen lila på undersidan?
 7. Kan tomater få för mycket vatten?
 8. Hur mycket blad ska man ta bort på tomatplantor?
 9. Vilket gödsel till tomater?
 10. Hur får man knubbiga plantor?
 11. Varför slokar tomaterna?
 12. Varför är min tomatplanta lila?
 13. Hur länge klarar sig tomater utan vatten?
 14. Hur får man stor Tomatskörd?
 15. Kan man klippa av blad på tomatplantor?

Varför rullar Tomatbladen ihop sig?

Blad som krullar sig i början av säsongen kan bero på för stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Får bladen dessutom stora fula fläckar kan det bero på magnesiumbrist. Det kan bli ett problem i bäddar där tomater odlats flera år.

Hur mycket vatten ska tomaterna ha?

Bevattning. Bevattning av plantorna bör ske efter väderförhållandena. Under värmeböljor använder plantorna mycket vatten, upp till 3–4 liter/planta per dag. Vid mulet väder vattnar man mindre och under mulna perioder är det inte nödvändigt att bevattna varje dag.

Varför blir bladen gula på tomater?

Varför gulnar tomatbladen? Den vanligaste orsaken är näringsbrist men tomatplantan får också ofta gula blad längst ner när den börjar bli gammal. Men blir hela plantan gulaktig då är det sannolikt näringsbrist!

Hur får man kraftiga tomatplantor?

För att fina kraftiga plantor är det avgörande att tomatplantan får ordentligt med ljus också under sin uppväxt. Utan tillräcklligt med ljus blir plantorna snabbt långa och taniga. Inte förrän i början av april kan dagsljuset i ett ljust fönster räcka, men se upp för brännande sol som kan skada plantan.

Varför blir Tomatbladen mörka?

Den allra vanligaste orsaken är att jorden har för lågt pH. Inför varje odlingssäsong bör man förutom stallgödsel blanda in trädgårdskalk med magnesium i jorden. Magnesiumbrist kan även uppträda om jorden är för sandig eller att det är för höga halter av kalium och ammoniumjoner i jorden.

Varför blir Tomatbladen lila på undersidan?

De hade precis blivit omplanterade i större kruka i näringsrik jord. Men nu en tid efter har tomatbladen blivit lila, vad beror det ? Svar: När växternas blad börjar anta en lila ton så är det vanligen fosforbrist som är orsaken.

Kan tomater få för mycket vatten?

Plantorna behöver vatten för att växa. Vattna på jorden, inte på växterna. Tänk på att det ska vara lagom med vatten. Vattnar du för mycket ruttnar rötterna och för lite vatten torkar ut dem.

Hur mycket blad ska man ta bort på tomatplantor?

Proffsodlare har en regel att en högväxande tomatplanta ska ha 18 stora fina blad kvar fram till första skörd, därefter några fler, runt 20. Men de är proffs, de har i regel koll på hur många blad plantan hade innan de började blada av. Dessutom odlar de mängder av plantor av samma sort, de kan sina sorter.

Vilket gödsel till tomater?

Tomatnäring och skötsel. Ge din tomatplanta en svag växtnäring en gång i veckan som är rik på kalium och fosfor. Undvik näring som innehåller mycket kväve, det kan ge tomaterna dålig smak. Förbättra gärna jorden med jordförbättring som trädgårdjord, eller genom att tillsätta lite trädgårdkalk elelr vedaska.

Hur får man knubbiga plantor?

För mycket gödsel och vatten gör plantor taniga. Vattna men låt plantan torka upp mellan vattningarna och undvik extra gödsel ända tills plantorna blommat ett tag. Har de planterats i välgödslad krukjord räcker det.

Varför slokar tomaterna?

Jorden ska gärna hinna torka upp mellan vattningarna, men inte torka ut. Missar du vattna kommer du direkt se att plantans blad slokar. För mycket vatten kan få rötterna att ruttna.

Varför är min tomatplanta lila?

Svar: När växternas blad börjar anta en lila ton så är det vanligen fosforbrist som är orsaken. Men i detta fall är det troligen inte brist på fosfor i jorden utan att tomatplantan har haft svårt att transportera upp fosforn från marken upp till sitt bladverk.

Hur länge klarar sig tomater utan vatten?

Punktbevattna gärna ordentligt hellre än att låta vattenspridaren fukta jorden bara på ytan. Det är viktigt att det du odlar får vatten djupt nere i jorden där rötterna håller till. Då klarar sig dina grönsaker och blommor oftast fler dagar utan bevattning.

Hur får man stor Tomatskörd?

Jämn bevattning ger också en jämn tillväxt och för maximera tomatskörden. Om dina tomater spricker, kan det bero på ojämn vattentillförsel. Plantan är så törstig då att den suger vätska så fort att den lilla tomaten inte hinner expandera i lagom takt utan spricker i skinnet.

Kan man klippa av blad på tomatplantor?

De här nedersta bladen brukar bli fula och krulla ihop sig och lätt få svampsjukdomar, de kan jag klippa bort, inte alla men de flesta. Då släpper vi in ljuset till tomaterna så de kan mogna och bli riktigt röda. Det gäller bara att klippa rätt så man inte klipper bort några tomatklasar.